Ook het Ramplaankwartier krijgt een zonnewarmtenet

15.11.2022 Joyce Beuken

Ook het Ramplaankwartier krijgt een zonnewarmtenet
©TU Delft | Triple Solar

De Haarlemse wijk Ramplaankwartier kiest voor duurzame verwarming. In de wijk wordt een zonnewarmtenet aangelegd dat gebruikmaakt van zonnewarmte.

De projectgroep zoekt in de loop van het jaar de beste marktpartijen voor verschillende zaken rond het project, zoals de levering van de warmtepompen en een partner om de apparatuur te installeren. Naar PVT-panelen hoeft niet langer te worden gezocht: in Triple Solar is een partner gevonden voor de levering hiervan.

©Triple Solar

Stroom en water van zelfde bron
De thermische energie wordt diep in de grond opgeslagen via een wijknet. ’s Winters wordt dit warme water omhoog gepompt. Vervolgens verzorgt een geluidsarme pomp in de woningen het laatste stukje opwarming van het water. "De stroom voor de warmtepomp wordt ook geleverd door de Triple Solar PVT-panelen. Zo wordt deze complete wijk gasloos", schrijft de Nederlandse producent van de panelen.

Het plan werd gestart na toekenning van een rijksbijdrage van het Programma Aardgasvrije Wijken. Voorafgaand aan het project zijn er door de gemeente en projectgroep uitgangspunten geformuleerd. Hierin werd onder meer vastgelegd dat de maandlasten van bewoners niet omhoog mochten gaan, het wooncomfort moest toenemen, er nagenoeg geen CO2-uitstoot mocht overblijven en de wijk onafhankelijk moest worden van de grote spelers.

Opslag ondergronds
Een groep onderzoekers onder leiding van TU Delft onderbouwde het plan zowel technisch als financieel. In de warmere maanden wordt water via de PVT-panelen opgewarmd, waarna het water via een wijkwarmtenet getransporteerd kan worden naar warmte- en koude opslagplekken. Deze bevinden zich op zo’n 100 meter diepte.

In de winter, als het water is afgekoeld tot 18 graden Celsius, wordt het water omhoog gevoerd naar de woning. De warmtepomp verwarmt het water naar 55 graden Celsius. Dit moet voldoende zijn voor de centrale verwarming en warm douche- en tapwater.

Warmte slim verdeeld
Met behulp van een speciale ‘afleverset’ – bestaande uit leidingen, pompjes en kleppen – kunnen de warmte uit het net en de PVT-panelen optimaal worden benut. Om na te gaan of deze constellatie van onderdelen goed op elkaar afgestemd waren, hebben onderzoekers van de TU Delft eerst een proefopstelling gebouwd en getest in het Dreamhûs op The Green Village van de campus.

Dit Dreamhûs is de benaming voor een groepje jaren ’70-woningen die in het groene dorp gebouwd zijn. Deze woningen werden representatief genoeg geacht om het experiment op grotere schaal in de praktijk te brengen in de Haarlemse wijk. De opgewekte elektriciteit van de PVT-panelen is genoeg voor de warmtepompen.

“Het is de meest duurzame wijkoplossing voor de bestaande bouw die ik ken, omdat er via de PVT-panelen maximaal gebruik wordt gemaakt van lokale energie”, aldus Ivo Pothof, onderzoeker bij TU Delft en Deltares. “Het concept is uitgebreid vergeleken met andere oplossingen voor bestaande woonwijken en komt in al die vergelijkingen naar boven drijven.”

Financieel haalbaar
In de praktijk blijkt dat de implementatie van het zonnewarmtenet ook in financieel opzicht interessant is voor de bewoners. Hoewel in de eerste instantie een flinke investering moet worden gedaan, zijn de variabele energiekosten daarna nihil.

Dit zorgt ervoor dat ingebruikname van het net al na enkele jaren goedkoper is dan gas en de meeste andere verwarmingsopties. De kosten beslaan dan slechts het onderhoud en de aflossing van de bovengenoemde investering.

Bovendien hoeft het elektriciteitsnet met deze oplossing niet te worden verzwaard, omdat er geen sprake meer is van piekverbruik in de winter. Indien het aandeel van participerende bewoners in de wijk hoog genoeg en het rentepercentage laag genoeg is, wordt het project derhalve ook vanuit een financieel perspectief een belangwekkende oplossing.