Ook voor blokaansluitingen is er per eind april compensatie
31.03.2023 Jan de Wit

Huishoudens met een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting kunnen eind april aanspraak maken op de Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen (TTB), die deels voor 2023 is en deels met terugwerkende kracht zal werken, dat heeft de Rijksoverheid bekend gemaakt. Voor huishoudens met een blokaansluiting sluit het prijsplafond niet goed aan, zij vielen daardoor buiten de boot toen het kabinet zijn grootste compensatiemaatregel aankondigde en zitten vaak al sinds het begin van de winter met hoge energieprijzen.
De regeling gaat gelden voor zelfstandige wooneenheden, zoals een appartement dat gebruik maakt van collectieve warmte via een Vereniging van Eigenaren (VVE), en onzelfstandige wooneenheden, zoals een kamer in een studentenhuis of woonzorginitiatief. In Nederland zijn dit naar schatting zo’n 700.000 huishoudens.
Huishoudens die zowel blokverwarming als blokelektriciteit hebben, kunnen voor beiden een tegemoetkoming aanvragen. De extra compensatie waarop huishoudens in november en december 2022 een beroep konden doen is in de tegemoetkoming verwerkt.
De TTB is in deze vorm voor het eerste halfjaar van 2023. Voor de tweede helft van dit jaar zullen de bedragen opnieuw worden vastgesteld, afhankelijk van de energieprijzen op dat moment. Het kabinet heeft de conceptregeling vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd en verwacht deze vanaf 25 april open te kunnen stellen voor aanvragen.
Oplossing liet een halfjaar op zich wachten
De definitieve versie van het prijsplafond werd begin oktober 2022 al vastgesteld, toen het kabinet het stroomplafond verhoogde om de regeling aantrekkelijker te maken voor mensen die al elektrisch verwarmen. Eind december werd bekend gemaakt dat er toch nog een aparte compensatiemaatregel zou komen voor blokaansluitingen.
Lees ook: Definitief prijsplafond houdt wel rekening met duurzame warmteoplossingen
Ondanks dat het dus bijna een halfjaar heeft geduurd blijft het kabinet van mening dat er met spoed aan een oplossing is gewerkt. “Er is met spoed een alternatieve regeling uitgewerkt om ook huishoudens met een blokaansluiting te helpen met de hoge energieprijzen. Naar schatting kunnen zo’n 700.000 huishoudens met de regeling alsnog gecompenseerd worden”, aldus Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie.
Volgens het kabinet zit de complexiteit in de verschillende situaties van blokaansluitingen en de verschillende belangen, zoals snelheid, rekening houden met alle verschillende situaties en het voorkomen van fraude.
Overigens heeft de NVDE laten onderzoeken dat van het geld dat het kabinet dit jaar uittrok voor het energieplafond, 1.129.000 huishoudens structureel van het gas af hadden gekund.