Op de goede weg maar de stof is traag

06.06.2023 Rob Verbrugge

Op de goede weg maar de stof is traag

Er zijn in Nederland flinke stappen gemaakt met betrekking tot de verduurzaming van de gebouwde omgeving. De groei van geplaatste warmtepompen in het afgelopen jaar was aanzienlijk. Na flink wat jaren verzet en tegensputteren hebben nu ook de grote jongens uit de gasketelbranche de warmtepomptechniek omarmd. En zoals machtige partijen betaamd, claimen ze de techniek alsof ze het zelf hebben uitgevonden.

Het is slechts enkele jaren geleden dat één van hen de VSK-beurs gebruikte om aan te tonen hoe slecht de aardgasloze omwenteling was. Maar goed we zijn vergevingsgezind en beter ten halve gekeerd dan te hele gedwaald. Laten we zeggen dat ons gehele bewustzijn is gegroeid en dat we langzaam maar gestaag de goede richting uit gaan.

Om ons bewustzijn nog wat meer en sneller te laten groeien, gooi ik er hier graag nog wat te slechten items in. In Nederland is de waterkwaliteit de slechtste van heel Europa. Grondwater en oppervlaktewater, zoals rivieren, kanalen, beken en meren, bevatten al jaren teveel meststoffen als nitraat en fosfaat en restanten van bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen.

Maar ook op andere fronten is het niet best gesteld, denk aan de grote hoeveelheden PFAS en microplastics in Nederlandse wateren. Voor onze waterbedrijven is het ondertussen een hels karwei om hier drinkwater van goede kwaliteit van te maken.

De douchebeurt is uitgegroeid tot een Spa en Wellness-beleving
Daarnaast hebben de droogteperiodes van de afgelopen jaren laten zien, dat ongelimiteerd gebruiken of verspillen van water ook zijn grenzen heeft. Daarom zou het wellicht nuttig zijn grenzen te stellen aan ons verbruik van water. Onze douchebeurt is in een goede dertig jaar uitgegroeid tot een Spa en Wellness-beleving.

Was de gemiddelde levering in de jaren ’80 zo’n 6 L/min van 60 graden Celsius, vandaag de dag lacht de goegemeente je uit wanneer je slechts CW4 oftewel 8 L/min van 60 graden Celsius in huis hebt. Daar kan je toch geen stortdouche mee voorzien is het veel gehoorde commentaar.

Ik zeg, terug naar maximaal 6 L/min van 60 graden Celsius, wat prima geschikt is voor een heerlijke douchebeurt. Leg het vast in de regelgeving net als een verplichte douchewarmteterugwinning. Verspillen van water is net zo erg als verspillen van andere vormen van energie.

Qua gezonde lucht is Nederland ook het slechtste jongetje van de klas
Een ander punt waarin ons collectieve bewustzijn nog echt moet groeien is gezonde lucht. Ook hier behoort Nederland tot het slechtste jongetje van de Europese klas. 12.000 Nederlanders per jaar overlijden vroegtijdig door ongezonde lucht. 16.000 mensen per jaar belanden met spoed in het ziekenhuis door luchtvervuiling. 750.000 mensen met een longziekte hebben het regelmatig benauwd door luchtvervuiling. 80.000 kinderen in de leeftijd tot en met achttien jaar hebben in 2019 zorg gehad voor hun astma.

In ons woningen is het nog slechter gesteld. De lucht in de gemiddelde binnenruimte is vier tot vijf keer slechter dan buiten. En dat geldt ook voor de gebouwen die reeds mechanisch worden geventileerd. Zolang de branche niet uitgaat van ventileren op basis van de werkelijke concentraties schadelijke stoffen, blijft hun claim op gezonde binnnenlucht voorlopig nog een sprookje.