Oppassen voor tunnelvisie

21.06.2022 Rob Verbrugge

Oppassen voor tunnelvisie

Ken je dit? Wanneer je iets heel graag wilt en je jezelf een groot doel heb gesteld? Dat je omgeving je, zonder enig kritisch geluid en in alle hevigheid, blijft aanmoedigen en je volledig ondersteund in je zienswijze? Dan is de kans groot dat er onderweg tunnelvisie ontstaat.

Ook in onze energetische transitie zou je kunnen spreken over dit fenomeen. Als we kijken naar biomassa bijvoorbeeld. Of onze regering er bij dit onderwerp ook aan leed mag je zelf uitmaken. Eigenbelang of het behalen van de Europese doelstelling ten aanzien van het percentage duurzame opwekking kan hebben geleid tot tunnelvisie.

Het kon niet goed gaan, maar niemand wilde luisteren
Maar hoe zit het met ons, grote of kleine partijen binnen de energietransitie? Worden wij beïnvloed door klimatologische onheilstijdingen en massa informatie? Laten wij ons niet te vaak leiden door algemene aannames of commercieel belang? Eerst massaal duurzaam opgewekte energie realiseren en er daarna pas achter komen dat ons netwerk het niet bij kan houden. Zeker acht jaar geleden hoorde ik netwerkbedrijven al zeggen dat dit niet goed kon gaan. Maar niemand wilde luisteren.

Ventilatiewaarheid
Ook bij ventilatie is men teveel gaan geloven in het eigen verhaal. De stroming binnen de ventilatiebranche die balansventilatie vertegenwoordigt verklaart zichzelf heilig ten opzichte van natuurlijke ventilatie. Comfort-technisch en energetisch vinden zij zichzelf excellent. Dat lijkt wellicht logisch voor deze groep, maar ik zie in deze discussie nergens iets terug omtrent gezondheid.

Met open blik en voldoende nieuwsgierig vermogen ontdek je zoveel meer
Overigens zie je als je wat verder kijkt dat ook bij natuurlijke ventilatie warmte kan worden teruggewonnen en dat binnenstromende lucht niet tot koudeval hoeft te leiden. Er zijn reeds systemen die gebruik maken van verse stijgende warme lucht. Goede ventilatie zou moeten gaan om het meten van de echte vervuilingsgraden en daarop anticiperende ventilatiesystemen. Daarna kunnen we kijken naar de energetische prestatie. Met open blik en voldoende nieuwsgierig vermogen ontdek je zoveel meer.

Waarom verwarmen?
We lijken te hebben aangenomen dat de woning om warmte vraagt. Vreemd, want als de mens er nooit in zou verblijven is er geen enkele reden om te verwarmen. Warmte is er dus voor ons, de mens. De zogenaamde ‘nieuwe warmte’ moet zo laag mogelijk in temperatuur zijn. Dat we in de avond bij kilte of kou de temperatuur niet kunnen verhogen is een kwestie van wennen, zegt men. De redding voor velen is de fleecedeken. Echter, warmte moet altijd regelbaar zijn en soms met hoge(re) temperaturen. Dat hebben de leveranciers van infrarood panelen in elk geval goed begrepen.