Passief koelen met regenwater

02.12.2021 Simone Tresoor

Passief koelen met regenwater

We hebben het in overvloed, het is gratis en we doen er verder niets mee: regenwater. Nog steeds gebruiken we drinkwater om onze toiletten mee door te spoelen, onze tuin mee te sproeien of de wasmachine, een verwarmings- of koelingssysteem of sprinklerinstallatie op te laten draaien. “Niet duurzaam en onnodig”, zegt Fred Prins, eigenaar van GEP Regenwater.

GEP heeft de ambitie regenwater duurzaam in te zetten en te gebruiken. Dat doen zij met hun regenwatersystemen. Deze systemen zijn in oorsprong ontwikkeld om regenwater op te vangen bij wateroverlast. GEP exporteerde vorig jaar 11.000 regenfiltersystemen naar onder andere België, Denemarken en Duitsland, dat zijn serieuze aantallen.

Hemelwaterverordening
Prins: “In deze landen zijn ze verder met de hemelwaterverordening. In Nederland staat dat nog in de kinderschoenen. Het drinkwater in ons land is spotgoedkoop waardoor de fiscale prikkel om ons gedrag te veranderen ontbreekt. In omliggende landen is dat wel anders, daar is het zelfs verplicht regenwatersystemen mee te nemen in de bouwaanvraag, anders krijg je geen bouwvergunning.”

"Er is niets zo koelend als regenwater en het heeft veel voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld het boren van een bron", vervolgt Prins. "De kosten daarvan beginnen bij 8.000 euro en er komt steeds meer aversie tegen het rondpompen van chemicaliën en doorboren van diepe grondlagen. Het regenwatersysteem van GEP biedt niet alleen een waterberging, maar gebruikt het water ook als bron voor passieve koeling of voor verwarmen van de woning middels een warmtepomp. De voordelen zijn legio: het is voordeliger in aanleg, men vangt wateroverlast op en bespaart 50 procent op de waterrekening, het is vergunningsvrij en men kan de woning ermee koelen en verwarmen."

Appartementencomplexen met parkeergarage
GEP staat nog wel voor wat uitdagingen, omdat in ons land de regelgeving nog geen dwingende maatregelen oplegt, maar dat begint wel te komen. Er is al een aantal gemeenten, waaronder Amsterdam, die een waterberging eisen om het riool te ontlasten.

“Naast woningbouw zien wij vooral kansen bij appartementencomplexen met een parkeergarage eronder”, vertelt Prins. “De brandveiligheidseisen vragen hier om een sprinklerinstallatie. Bij de ‘oude’ installaties deed niemand wat met de warmte uit dat water, daar verlies je dus heel veel thermische energie. Wij halen die energie uit de sprinklertank, om de appartementen mee te verwarmen en te koelen.”

‘Het is een heel simpel systeem’
Hij vervolgt: “Wanneer je een waterberging en een sprinklerinstallatie moet hebben, waarom zou je de warmte die zich daarin bevindt dan weggooien? Hetzelfde geldt voor koelen. Dat kan natuurlijk met een airco, maar we weten allemaal wat dat aan energie kost. De bron van de regenwaterput is tien graden koeler dan buiten, daar kun je prima je huis mee koelen.”

Momenteel komen de opdrachten voor GEP vooral bij projectontwikkelaars, een handvol duurzame installateurs en particulieren die wat laten bouwen vandaan. Deze laatste groep loopt voor op de politiek. Ze willen goed en duurzaam bouwen en zien het, zeker met de stijgende energieprijzen, als een vorm van investeren. “Het is een heel simpel systeem”, zegt Prins, “Regenwater, warmte en koude zo het riool in laten lopen is doodzonde.”