PBL: 'Trage formatie frustreert klimaatdoelen'

20.09.2021 | Nieuws Simone Tresoor

PBL:

Na een heisessie zonder vooruitgang wordt de situatie rond de lange formatie penibel als het gaat om de uitvoerbaarheid van het klimaat- en energiebeleid. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) maakt zich zorgen, schrijft de NOS.

Er zijn behoorlijk wat inspanningen nodig om de klimaatdoelen van 2030 te halen en overal in het land wordt hier al hard aan gewerkt. Maar om alles te realiseren moeten er wel knopen worden doorgehakt en dat gebeurt niet met een demissionair kabinet. Het PBL wijst ook op het risico dat er te weinig of alleen zeer duur aardgas beschikbaar is en houdt zijn vingers gekruist dat de komende winter geen extreem strenge gaat zijn.

Als er geen beslissingen worden genomen redden we onze doelen niet
Een van  de grootste problemen is het congestieprobleem. Er is veel meer stroom nodig om de doelen te halen, het net moet dus worden uitgebreid. Als daar nu geen beslissingen over worden genomen, redden we deze doelen niet.

Ook geeft het PBL aan dat Nederland niet aansluit bij Brussel. Bij Europa staat de energietransitie in de hoogste versnelling, die houden geen rekening met de politieke situatie in Nederland en het feit dat er momenteel geen besluiten worden genomen of beleid gemaakt. Het kabinet moet echt aan de slag.

Gasdiscussie
Het uitblijven van beslissingen maakt het moeilijk voor bedrijven en gemeenten, die al bezig zijn met toekomstplannen, deze verder uit te werken. Het PBL is ook ongerust over de leveringszekerheid van aardgas. De gasprijs stijgt flink en dat terwijl Nederland vrijwel geen lange termijncontracten voor de import van gas heeft. Ook zijn de gasopslagen, waar het gas voor de winter in zit, veel leger dan normaal. Warmte365 schreef daar deze analyse over.

Mocht deze winter een strenge worden, dan kunnen we niet zomaar de gaskraan in Groningen weer opendraaien. Zorgwekkend is ook dat Nederland geen noodplan voor dergelijk scenario heeft liggen. De gasopslagen in  ons land zijn nu voor 52 procent gevuld terwijl er eigenlijk 82 procent nodig is voor leveringszekerheid. Dit is nog nooit eerder voorgekomen.

kabinetsformatieklimaatdoelenplanbureau voor de leefomgeving aardgasprijs

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Webinar: Webinar - Aardgasvrij maken van wijken en gebouwen

28 september 2022
19:30 - 21:00

RES

Lees verder

Event: Workshop over toepassing Bodemenergie op NS Station Eindhoven

29 september 2022
13:00 - 17:30
NS Station Eindhoven

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Training: Cursus Warmtenetten in 2 dagen

11 oktober 2022
09:00 - 16:30
Woerden

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu