Raad van State: 'Omvang gaswinning Groningen niet te hoog'

25.08.2022 Simone Tresoor

Raad van State:

De Groninger Bodem Beweging en een aantal inwoners van de provincie zijn naar de Raad van State gestapt omdat ze vinden dat er teveel gas mag worden gewonnen in het gasjaar oktober 2021 tot en met september 2022. Aanvankelijk zou er 3,9 miljard kubieke meter gas worden gewonnen, daar waren ze het al mee oneens. Later werd deze grens nog eens verhoogd naar 4,5 miljard kubieke meter gas.

De Raad van State oordeelde dat de regering de juiste afweging heeft gemaakt bij het vaststellen van de omvang van de gaswinning, dat meldt Binnenlands Bestuur.

De verhoging had ondermeer te maken met de bouw van een stikstoffabriek in Zuidbroek die  vertraging opliep. Deze installatie maakt het mogelijk dat Nederlandse huishoudens en bedrijven  buitenlands gas kunnen gebruiken waardoor op termijn juist minder gas uit Groningen nodig is.

Ook telde mee dat de Duitse vraag naar Gronings gas hoger uitpakt. Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Mijnbouw, heeft volgens de Raad van State de juiste afweging gemaakt tussen de belangen van de Groningers om de gaswinning te beëindigen en die van bedrijven en huishoudens om te worden voorzien van voldoende gas.

Versterkingsprogramma
De Raad van State stelde vast dat de meningen – ook tussen wetenschappers – uiteenlopen over het aantal gebouwen dat moet worden versterkt vanwege de veiligheid. Volgens de Raad van State houdt Vijlbrief hier voldoende rekening mee omdat alle gebouwen die mogelijk niet aan de veiligheidsnorm voldoen, in het versterkingsprogramma staan.

Volgens de bestuursrechter zijn de problemen met het versterkingsprogramma niet zo groot dat de maximale gaswinning omlaag moet, omdat de meerderheid van de schadevergoedingsverzoeken binnen de streeftermijn van een half jaar worden afgehandeld. Volgens de Raad van State betekent het niet dat wanneer dat niet in alle gevallen lukt, dat de schadeafhandeling zo traag verloopt dat de staatssecretaris daarom tot een ander besluit had moeten komen over het niveau van gaswinning.