Slechts 16 procent van de gemeenten heeft concrete Transitievisie Warmte ingediend

10.03.2022 Jan de Wit

Slechts 16 procent van de gemeenten heeft concrete Transitievisie Warmte ingediend

Bij monde van Stedin en Netbeheer Nederland pleiten de netbeheerders ervoor dat de warmtetransitie wordt versneld om de doelstellingen van 2030 “in zicht te houden”. Naast een versnelling, moet er snel een concretisering plaatsvinden: 16 procent van de gemeenten heeft een concrete planning opgenomen in hun Transitievisie Warmte.

Elke gemeente moest voor eind 2021 een Transitievisie Warmte opstellen. Hiermee maken gemeenten het tijdspad inzichtelijk wanneer ze welke wijken of buurten van het aardgas kunnen afkoppelen. Voor wijken of buurten die voor 2030 gepland staan, maken gemeenten ook al de mogelijke warmte-alternatieven bekend.

Vanuit het Klimaatakkoord heeft de opgave tot en met 2030 betrekking op ongeveer een vijfde deel van de gebouwenvoorraad, oftewel 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen. Om dit te halen moeten er jaarlijks 187.500 woningen aardgasvrij worden gemaakt.

De analyse van de Transitievisies wordt vandaag aangeboden tijdens het congres van het Programma Aardgasvrije Wijken. De netbeheerders vinden dat deze visies “nog niet voldoende concreet zijn” om aan de slag te gaan. Zo heeft slechts 16 procent van de gemeenten een concrete planning gemaakt.