Slimster: 'Verplichte vleermuiscontrole heeft directe gevolgen voor portemonnee van huurder'

20.09.2023 Saima Wasefi

Slimster:

De verplichte vleermuiscontrole bij spouwmuurisolatie kan huurders gemiddeld 300 euro per jaar kosten aan energiebesparing, volgens een persbericht van prijsvergelijker Slimster. Deze controle, die ongeveer 3500 euro kost, kan woningcorporaties ontmoedigen om hun woningen op korte termijn te isoleren. Dit heeft directe gevolgen voor de portemonnee van de huurder.

De invoering van de vleermuiscontrole heeft geleid tot een vertraging in het isolatieproces van woningen. Met de deadline van 2030 in zicht, waarbij woningen met een slecht energielabel niet meer verhuurd mogen worden, staan huurders onder druk. De vraag is nu: welke alternatieven zijn er beschikbaar en hoe kunnen huurders toch profiteren van energiebesparing?

De vleermuiscontrole
Vorig jaar kondigde demissionair minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge aan dat vanaf 2030 geen woningen met een slecht energielabel (E, F of G) meer verhuurd mogen worden. Dit was positief nieuws voor huurders, aangezien het merendeel van de huishoudens in energiearmoede in een huurwoning verblijft. Echter, door de extra kosten van de vleermuiscontrole kunnen verhuurders terughoudend zijn. Isolatiebedrijven melden dat het 'natuurvrij' maken van een woning voor isolatie tot acht maanden vertraging kan opleveren.

Energiebesparing en alternatieven
Het isoleren van de spouwmuur kan het gasverbruik met ongeveer 20 procent verminderen. Bij een gemiddeld verbruik van 1200 kuub gas per jaar en een tarief van 1,25 euro per kuub, betekent dit een jaarlijkse besparing van 300 euro. Gezien de hoge kosten van spouwmuurisolatie, kunnen woningeigenaren en verhuurders op zoek gaan naar alternatieven.

Dakisolatie is een logische keuze, maar dit kan problemen opleveren als er beschermde vogelsoorten nestelen. Slimster adviseert daarom om de kruipruimte of de bodem te isoleren. Dit kan het gasverbruik met 10 tot 15 procent verminderen en de kosten zijn vergelijkbaar met spouwmuurisolatie.