Solargevel verwarmt tapwater voor

26.03.2021 Mari van Lieshout

Solargevel verwarmt tapwater voor
GAP Solutions

Voorverwarming van water voor ruimteverwarming of warm tapwaterbereiding levert een substantiële bijdrage aan de energiebesparing. In moderne, goed geïsoleerde woningen met warmteterugwinning uit ventilatie, kan het energiegebruik van de warmtapwaterbereider oplopen tot circa 60 procent van het totale gebruik. Dan helpt het als gevels bij de warmtapwaterbereiding een prominente rol kunnen spelen. Dat bewijst het Oostenrijkse GAP Solutions met haar concept GAP:water, een in de gebouwschil geïntegreerde zonnecollector en warmtewisselaar.

Het GAP:water-systeem wordt omschreven als een low tech-oplossing, een kwalificatie die te danken is aan het feit dat er geen bewegende onderdelen nodig zijn en de onderhoudseisen minimaal zijn. De belangrijkste component in de geprefabriceerde elementen van GAP Solutions is een betonnen opslag/absorber die is ingesloten in een optimaal isolerend afdekglas. Via dit glas bereikt de zonnewarmte door middel van straling de betonnen absorber.

In het beton zijn kleine kanalen aangebracht met leidingen waar het water voor het voorverwarmen van warmtapwater doorheen stroomt. De betonnen absorber levert de benodigde warmte voor de uitwisseling aan het waterleidingnet en wordt geplaatst in een houten frame. Dit frame wordt vervolgens als gevelpaneel tegen de bestaande gevel gemonteerd. Op die momenten dat er geen warmwatervraag is, functioneert het paneel als een goed isolerend gevelpaneel. Omdat het decentrale systeem zich over het algemeen op relatief korte afstand van de tappunten bevindt, kunnen lange aanvoerleidingen en daarmee grote distributieverliezen worden voorkomen.

Voorverwarming

Het GAP:water-systeem is uiteraard alleen bedoeld als voorverwarming van water. Een boiler of ketel om het tapwater op de gewenste temperatuur zal altijd nodig zijn. Maar dat neemt niet weg dat het energiegebruik daarmee fors kan worden gedrukt. Het concept is ook geschikt voor de bestaande bouw. Het systeem werd in 2010 voor het eerst toegepast bij de renovatie van een appartementencomplex in de Oostenrijkse gemeente Leoben. De betonnen prefab elementen hadden bij dat project een grootte die afhankelijk van de woning varieerde van 3 tot 4 m2. De gevelelementen met de geïntegreerde techniek werden geplaatst bij 256 woningen, zowel aan de zuidzijde als aan de noordzijde van het complex.

De resultaten waren opmerkelijk: De energiebesparing was met panelen aan de noordzijde minimaal 35 procent en aan de zuidzijde liep de besparing zelfs op tot 75 procent. De energiebesparingen zijn groot, omdat de voorverwarming door zonne-energie in veel gevallen al voldoende blijkt voor warmtapwaterbereiding is. Dat er in tegenstelling tot gangbare zonnecollectoren geen uitgebreid leidingnet, watertanks, pompen en elektronica voor de beveiliging nodig zijn, scheelt natuurlijk ook in de investering.

Het hele artikel vindt u in het dossier 'Zonne-energie installatie' op de website van E&W Installatietechniek.