Stagnatie groei bioketelbranche

04.02.2021 Simone Tresoor

Stagnatie groei bioketelbranche

In 2020 kwam de groei van het aantal bioketels tot een abrupte stop, zegt de brancheorganisatie voor leveranciers van bioketels NBKL.

De afzet van bioketels was zeer beperkt en volgens de brancheorganisatie heeft dit vooral te maken met de beëindiging van subsidies. Wel werd nog een aantal nieuwe projecten in gebruik genomen waardoor de hoeveelheid duurzame warmte uit bioketels in 2020 toenam met ongeveer 3-4 PJ.

400 arbeidsplaatsen verloren

De werkgelegenheid in de branche liep sterk terug, van de 720 arbeidsplaatsen gingen er 400 verloren. De branchevereniging wijst erop dat het al moeilijk is de bestaande klimaatdoelen te halen en dat duurzame bio-energie een noodzakelijk onderdeel voor het behalen van deze doeleinden is.

De hoeveelheid duurzame biomassa in de vorm van houtpellets en houtchips die in Nederland wordt geoogst en gebruikt blijft nog wel stijgen. Deze komen vooral van milieustraten, groenaannemers en timmer- en meubelfabrieken.

Aanscherping emissienormen

In 2020 was er veel aandacht voor een mogelijke aanscherping van de emissienormen voor bioketels van 0,5 – 50 MW. De branchevereniging staat achter deze aanscherping, mits de toegezegde subsidies ter compensatie van de meerkosten wel doorgaan.

Bioketels werken ongeveer hetzelfde als cv-ketels, maar dan op snoei- en houtafval, wat ze omzetten in warmte en soms elektriciteit. Ook lopen er nu proeven om voedselresten en bermgras te gebruiken als brandstof. De nieuwste generatie bioketels leveren een rendement dat oploopt tot ver boven de 90% met een hele lage uitstoot stikstof en gaan wel twee keer zo lang mee als een cv-ketel. Een ander voordeel is dat ze dezelfde leidingen en radiatoren als cv-ketels kunnen gebruiken.