Subsidie voor warmtepompen is met 40 procent gestegen

28.03.2025 Sjoerd Rispens

Subsidie voor warmtepompen is met 40 procent gestegen
©Viessmann

Subsidies voor warmtepompen hebben een flinke vlucht naar voren genomen, zo blijkt uit onderzoek van Independer. Sinds de invoering van de ISDE-subsidie maakten al ruim 376.000 mensen er gebruik van. Vorig jaar steeg dat aantal met ruim 40 procent. Independer onderzocht op landelijk, regionaal en lokaal niveau welke gebieden gebruikmaakten van de subsidie.

De subsidie is het meest populair in de provincie Noord-Brabant. Sinds de invoering is er daar tegen de 65.000 keer gebruik van gemaakt. In Gelderland was dat bijna 51.000 keer en Zuid-Holland neemt de derde plaats in met 50.000.  

Independer deed ook op gemeentelijk niveau onderzoek. Op dat vlak is de subsidie het vaakst gebruikt in Amsterdam (6.397). Groningen staat op de tweede plaats (6.368) en Eindhoven staat op de derde plaats (5.056).

Maar kijk je op een andere manier naar de cijfers, dan toont het onderzoek weer een andere uitkomst. Als het aantal subsidieaanvragen tegenover het aantal woningen wordt gezet, scoren de noordelijke provincies juist weer het hoogste. Dat komt doordat hier naar verhouding de meeste woningen een warmtepomp hebben waar in het verleden subsidie voor is aangevraagd.

De provincie Drenthe scoort in dat opzicht het hoogste, met minstens 7,6% van de woningen, Friesland om 6,9% en in Groningen om 6,8%.

Divers beeld
Cijfers uit het onderzoek tonen aan dat op dit moment 4,5 procent van alle Nederlandse huizen een gesubsidieerde warmtepomp heeft. In Noord-Brabant is dus het meest gebruikgemaakt van de subsidie, op gemeentelijk niveau is het beeld diverser. Zo gaat het in het Overijsselse Tubbergen zelfs om 16% van de woningen en ook in het Noord-Hollandse Schagen gaat het om 15,3 procent van de woningen.

Ook Drechterland (Noord-Holland) scoort hoog met 15,1 procent van de woningen. Eersel is in deze lijst de Noord-Brabantse gemeente die het hoogste scoort, met 12 procent. Een mogelijke verklaring voor deze cijfers is dat er in de noordelijke provincies over het algemeen dunnerbevolkt zijn en er meer ruimte is. Warmtenetten worden dan minder aantrekkelijk, waardoor inwoners sneller voor een warmtepomp gaan. Ter vergelijking: In Zuid-Holland heeft ‘slechts’ 2,8% van de woningen een warmtepomp waarvoor ooit een ISDE-subsidie is aangevraagd.

Maar wat is de verklaring voor de stijging van de subsidiecijfers? “Sinds de oorlog in Oekraïne zijn zowel de gas- als elektriciteitsprijzen sterk gestegen”, zegt Pim Holstvoogd, energie-expert bij Indpender. “Maar elektriciteit is relatief minder duur geworden dan gas. Daardoor is ook een volledig elektrische warmtepomp interessanter geworden, die ook nog eens zeer efficiënt stroom omzet in warmte. Ook een hybride warmtepomp kan interessant zijn. Alleen op zeer koude dagen wordt dan gas gebruikt. Daarmee bespaar je jaarlijks alsnog 60 tot 70% op je gasverbruik.”