Superbroeikasgassen maken airco te schadelijk: kan het ook zonder?

05.10.2021 | Analyse Joyce Beuken

Superbroeikasgassen maken airco te schadelijk: kan het ook zonder?

Nu de temperaturen gedurende alle seizoenen steeds hoger oplopen, raakt de airco steeds populairder. Een op de vijf Nederlanders heeft een airconditioning systeem in huis. Een waar paradox, want de meeste systemen zijn relatief schadelijk voor het milieu. Hoe raken we uit deze vicieuze cirkel?

Dit artikel maakt onderdeel uit van de serie 'Wordt Nederland een aircoland'. Het tweede deel verschijnt op 13 oktober, maar is nu ook al te lezen in onze beurscatalogus.

De aarde wordt warmer, dus kopen we meer airco’s. Maar doordat we meer airco’s kopen, wordt de aarde nóg warmer. Een complexe vicieuze cirkel met vervelende gevolgen. Peter Siegmund, klimaatexpert bij het KNMI, werkt momenteel mee aan een nieuwe editie van De Bosatlas van weer en klimaat.

Er is een groeiende belangstelling voor dit onderwerp, en er is ook genoeg te melden. Dat er een nieuwe editie aankomt heeft daarnaast te maken met het feit dat er dit jaar, zoals iedere tien jaar, een nieuwe klimatologie van Nederland is ingevoerd. Elke tien jaar berekent het KNMI het gemiddelde weer van de dertig jaar ervoor. Het resultaat wordt aangeduid als klimaat of klimaatnormaal.

Scenario’s
Er zijn verschillende scenario’s bedacht, afhankelijk van de mate waarin we CO2-uitstoot weten terug te dringen. Voorheen waren er vier scenario’s, de zogeheten Representative Concentration Pathways. Sinds drie jaar zijn het er vijf en heten ze Shared Socioeconomic Pathways.

“Het ergste scenario komt uit als we doorgaan in hetzelfde tempo als nu. Dit betekent dat per jaar de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer met 0,6 procent toeneemt. Alle andere scenario’s zijn gebaseerd op een vermindering hiervan”, legt Siegmund uit. Om de CO2-uitstoot te kunnen verminderen moeten we besparen op energie en schadelijke gassen, iets wat de meeste airco’s juist niet doen.

Broeikasgassen
Omdat de meeste airco’s schadelijke broeikasgassen uitstoten, doen ze een fikse duit in het zakje van klimaatverandering. Het is een probleem dat we mijlenver hadden kunnen zien aankomen, meent Artur van der Lee, projectmanager bij Dutch Climate Systems. “De airco geeft een belangrijke bijdrage aan  het broeikaseffect. Dat komt enerzijds doordat airco’s energie slurpen als het ware. 10 procent van de elektriciteit gaat naar airco’s en dat zal de komende tien jaar verdrievoudigen.”

Supergassen
Daarnaast maken airco’s gebruik van zogeheten ‘superbroeikasgassen’. “Dat is net zo zorgwekkend als dat het klinkt. Deze gassen zijn per molecuul duizenden keren schadelijker dan CO2. De schade van deze superbroeikasgassen is vele malen groter dan wat er met zonnevelden, warmtepompen en elektrische auto’s bij elkaar bespaard zou kunnen worden”, vertelt Van der Lee.

Om die reden ontwikkelt Dutch Climate Systems een heel ander apparaat dan de conventionele airco. “Onze modules zijn niet alleen zuiniger, ze zijn ook vrij van F-gassen. En dat is precies wat de markt nodig heeft, weten de kenners.”

Dit is het eerste deel uit de reeks 'Wordt Nederland een aircoland?'. In het tweede deel, dat op 13 oktober verschijnt, gaan we dieper in op de TOjuli-eis, en de gevolgen hiervan voor HVAC-sector. Nu al verder lezen? Je vindt het volledige artikel in onze beurscatalogus.

Airconditioningaircobroeikasgassenuitstootklimaatverandering

Bedrijvenregister

Agenda

Event: BouwBeurs 2023

6 februari 2023 - 10 februari 2023
Jaarbeurs, Utrecht

Lees verder

Event: Achtste Week van de Circulaire Economie 2023: bruisend programma bij hubs

6 februari 2023 - 11 februari 2023

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Nationaal Isolatieprogramma

9 februari 2023
15.30 tot 16.30 uur

Regionaal Energieloket

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu