Tapijtsector verduurzaamt met zonnepark en hybride droogoven
10.03.2025 Evelien Schreurs

Om tapijten te maken zijn productiemachines en droogovens nodig, wat bij elkaar een behoorlijk energie-intensief proces oplevert. Een van de Nederlandse tapijtproducenten, Condor Group, is bezig met het verduurzamen van hun proces. Het verbeteren van het productieproces en het opwekken van energie is voor het familiebedrijf niet alleen belangrijk vanuit duurzaamheidsoogpunt, maar het is ook commercieel gezien noodzakelijk.
Jan Hoekman, directielid van Condor Group, en Rohalt Boks, senior key accountmanager, bij ENGIE werken al meer dan tien jaar samen aan de energievoorziening van Condor Group. Condor Group is al zo’n tien jaar bezig met verduurzaming en vooral de afgelopen vijf jaar is het tempo waarin het bedrijf verduurzaamt opgevoerd.
Het maken van tapijten bestaat grofweg uit twee stappen, ten eerste het tuften of vernaalden. “Dan doe je het draadje in het doek en heb je een halffabricaat”, vertelt Hoekman. Deze machines draaien volledig op elektriciteit. “Stap twee is een coating aan de onderkant van het tapijt maken, de rug of de backing. Daar wordt een lijm op aangebracht, die is nat en moet gedroogd worden om uiteindelijk een finaal product te krijgen.” Voor dit proces wordt grotendeels gas gebruikt.
Het bedrijf laat regelmatig energiescans uitvoeren door ENGIE, want om te kunnen verduurzamen is de eerste stap het in kaart brengen waar de gebruikte energie eigenlijk naartoe gaat. Zo werd het productieproces al efficiënter gemaakt met nieuwe machines en technieken, wat het energieverbruik al heeft teruggebracht. “Zeker in de maakindustrie in Nederland is het belangrijk om te besparen en zo de elektriciteitskosten te verlagen”, aldus Boks.
De machines werken grotendeels op elektriciteit en zijn daarmee te verduurzamen, maar voor de droogovens ligt dat lastiger, die worden nog op gas gestookt. “Daar focussen we vooral op hybride oplossingen, dus deels elektrisch en deels op gas gestookt. Maar het is nog niet zo dat we dat volledig kunnen omzetten naar elektriciteit”, zegt Hoekman. “Daarom verkennen we ook andere mogelijkheden om in de toekomst onze CO2-footprint verder te verkleinen, zoals groen gas.”
Vijftienduizend zonnepanelen
In 2017 heeft Condor Group een zonnepark van 13.000 panelen aangelegd, daar zijn onlangs nog 2.000 panelen aan toegevoegd. Deze panelen voorzien het bedrijf in een deel van hun stroomvoorziening. Daarnaast koopt het bedrijf ook groene stroom in via ENGIE. Deze inkoop en opwek samen zorgen ervoor dat ongeveer 50 procent van de stroom die Condor Group gebruikt, uit hernieuwbare bronnen zoals zon en wind afkomstig is.
Het zonnepark van Condor Group werkt met ENGIE’s ‘Solar flex’-oplossing, die het zonnepark afschakelt op momenten van negatieve stroomprijzen. Boks: “Zo beschermen we Condor tegen kosten door negatieve stroomprijzen. Het is een geautomatiseerd systeem en werkt volledig met algoritmes”. Hoekman vult aan: “Het is een win-win. We belasten het net niet te veel en we hoeven die negatieve prijzen niet te betalen.”
Solar Flex biedt een goede uitkomst, omdat het productieproces van de tapijten niet erg flexibel is, vertelt Hoekman. “De noodzaak om te produceren is wel leading, we hebben niet de ruimte om daarin te schakelen.” De tapijtproductie wordt dus (nog) niet afgestemd op de eigen energieproductie. Energieopslag is nog geen onderdeel van de verduurzaming van de tapijtfabrikant, maar momenteel zoekt het bedrijf uit hoe dat zou worden ingezet.
Product verduurzamen
“Onze grootste uitdaging zit eigenlijk in het verduurzamen van het product”, zegt Hoekman. Om het te produceren zal altijd energie nodig zijn, dus verdere verduurzaming zit ook in het duurzamer maken van het product zelf, bijvoorbeeld door producten te maken met een langere levensduur. Hoekman ziet dat bedrijven daar eerder voor willen betalen dan consumenten. Condor Group wil voor iedere portemonnee een product aanbieden, zowel goedkopere tapijten die wat minder lang mee gaan als duurdere tapijten met een langere levensduur.
“Tapijt laat zich lastig recyclen omdat het uit verschillende componenten bestaat”, zegt Hoekman. Daarom is Condor Group gestart met een nieuwe serie ALLOA (All Over Again) tapijten. Deze tapijten bestaan uit één grondstof en zijn daardoor goed te recyclen. Idealiter worden ze ook van gerecycled materiaal gemaakt en met groene stroom geproduceerd.
Volgens Hoekman is door de genomen verduurzamingsstappen het energieverbruik per vierkante meter tapijt al flink gedaald. “Als je ons vergelijkt met anderen in de markt, dan denk ik dat we het juist efficiënt doen en met relatief weinig energie. Alleen spreek je over gigantische hoeveelheden, waardoor het totale volume aan energie nog steeds heel veel is.”
Hoekman ziet dat verduurzaming bij Condor Group heeft geleid tot een efficiëntere productie en daarmee de mogelijkheid biedt om de maakindustrie in Nederland te behouden. “Het gaat niet alleen om duurzaamheid an sich, het is ook strikt noodzakelijk. We zitten in een vrij competitieve markt, waarbij prijs altijd leading is. Dus voor ons gaan duurzaamheid en kostenbesparing heel vaak hand in hand.”
Hoekman ziet dan ook met vertrouwen de verdere verduurzaming van de tapijtfabriek tegemoet: “Er is vaak wel een oplossing, maar je moet het wel gewoon doen, als industrie. Veel mensen wachten tot de overheid met een oplossing komt, maar je moet zelf ook vooruitstrevend zijn.”