Team van Universiteit van Oklahoma wint studenten competitie geothermie

09.06.2022 | 't Hoekje Kenneth Nwosu

Team van Universiteit van Oklahoma wint studenten competitie geothermie

Een team van de Universiteit van Oklahoma heeft de Geothermal Collegiate Competition 2022 gewonnen, dat meldt Think GeoEnergy. Met de winst van het jaarlijkse evenement ter promotie van de ontwikkeling van geothermie won het team een beurs van 10.000 dollar.

De competitie is niet alleen gericht op bredere toepassing van geothermie, maar vooral ook gericht op toepassing in "individuele gemeenschappen en hun unieke behoeften”, aldus Kelly Speakes-Backman, Geothermal Technologies Office op het U.S. Department of Energy. Andere doelen zijn: Inspireren tot geothermie als carrièrepad, bekend raken met de sector en verbinding met de eigen gemeenschap. 

Geothermie: behoeften en uitdagingen
De studenten namen de rol van projectontwikkelaar aan. In samenwerking met verschillende gemeenschappen werden locale behoeften aan energie en uitdagingen hiervoor in kaart gebracht en werden mogelijke geothermische oplossingen gezocht. 

De wedstrijd gaat verder dan het bedenken van technische oplossingen. De teams moesten ook de financiële haalbaarheid in kaart brengen en een strategie schrijven voor betrokkenheid van belanghebbenden. Ook werden modules ontworpen voor uitleg over geothermie op onderwijsinstellingen. 

Hergebruik oude gas- en oliebronnen
Het team uit Oklahoma ontwikkelde een systeem waarin zes oude olie- en gasbronnen in Shwanee Oklahoma werden hergebruikt om schone en duurzame geothermisch energie te bieden aan bijna 7 hectare aan onderwijsgebouwen en gemeenschappelijke gebouwen. Het gebruik van reeds geboorde bronnen betekende een reductie in kosten voor deze bron van energie. 

Op de tweede plaats eindigde het team van de Universiteit van North Dakota en de Universiteit van Reykjavik. Het team won 5.000 dollar voor het ontwerp van een gecombineerd geothermisch systeem voor warmte en energie voor de stad New Town in North Dakota. Hiervoor gebruikte het team reeds bestaande, uitvoerige geologische data verkregen van de olie- en gasindustrie. Met deze informatie kon een systeem ontwikkeld worden dat een heel district voorzag en nog potentie had voor glastuinbouw en aquacultuur. 

Studenten van de Universiteit van Coulder-Boulder wonnen 2.500 dollar met de derde plaats. Ze ontwierpen een warmtepomp die gebruik maakt van geothermie voor een lokale non-profit die ondersteuning biedt aan jongeren uit een kansarme gemeenschap. Voor de betrokkenheid van belanghebbenden stuurde het team een serie lessen over geothermie aan.

Het ontwerp van de warmtepomp moet de uitstoot van natuurlijk gas door het fornuis van de organisatie compenseren en de kosten voor transitie minimaliseren. Het systeem levert viermaal zoveel energie op als het kost. Het kan voor warmte zorgen in de koude winters in Colorado en voor koeling in de zomer. 

“Deze teams hebben zeer complexe systemen en technische processen op een innovatie wijze  gepresenteerd aan verschillende groepen van belanghebbenden”, aldus Elisabet Metcalfe, stakeholder engagement lead van het Geothermal Technologies Office. Ze spreekt verder van "indrukwekkende en inspirerende resultaten". 

De universiteiten vertegenwoordigd door de top-3-teams ontvangen ook een University Support Cash Prize ter waarde van 10.000 dollar als beloning voor hun ondersteuning aan de teams. Specifiek wat betreft het planning en uitvoeren van de evenementen voor belanghebbenden die later deze zomer plaats zullen vinden. 

geothermie

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Congres Bodemenergie ‘Strategische samenwerking: bouwen aan een duurzame toekomst!’

Logo Branchevereniging Bodemenergie
1 december 2022
12:00-18:00
Beeld & Geluid

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Training: Basistraining Strategisch Omgevingsmanagement Geothermieprojecten

1 december 2022
08:45 - 17:00

Geothermie Nederland

Lees verder

Seminar: Seminar BioWKK: Duurzame gassen terug van weggeweest

1 december 2022
12:30-17:00
InVesta Expertise Centrum

Projectgroep Biomassa & WKK

Lees verder

Webinar: Uptempo! Lunchwebinar Innovatieve warmtenetten haalbaarder en betaalbaarder

5 december 2022
Online

Topsector Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu