'Technici niet voor even nodig maar voor altijd'

03.08.2021 Joyce Beuken

Wie nu besluit een airco aan te schaffen, wacht gemiddeld nog een jaar op de installatie ervan. We hebben dringend vakmensen nodig, maar waar halen we ze vandaan? Jeroen Pepers van Aedes en Maxime Verhagen van Bouwend Nederland gingen tijdens een webinar van Stichting Warmtenetwerk in dialoog over de mogelijkheden.

Pepers maakt zich zorgen over het aantal beleidsmakers dat over de kennis en kunde beschikken. Hij noemt de huidige uitvoeringscapaciteit zorgelijk. Verhagen beaamt dit. “Als je kijkt naar alle huizen die aangepast moeten worden of zelfs nog gebouwd, is het duidelijk dat we meer mensen nodig hebben. Dat proberen we als branche op allerlei manieren te bemoedigen.”

Specifieke opleiding
Het begint bij de opleiding. Een aparte warmteopleiding kan volgens Verhagen waarborgen dat mensen sneller beschikbaar zijn. “We hebben nu enkel een overkoepelende opleiding die alle technieken omvat, gas, water, licht en elektra bijvoorbeeld. Een aparte opleiding die focust op warmte zorgt dat een installateur sneller aan het werk kan.”

Ook zijn er andere elementen voor instroming waar naar gekeken kan worden, als een diplomabonus. “We moeten niet alleen meer mensen naar de sector brengen, we moeten ook efficiënter werken met de mensen die we al hebben”, meent Verhagen.

Lange termijn
Hoewel baangarantie op dit moment vanzelfsprekend is, is het natuurlijk de vraag of dit gedurende de volledige loopbaan van een gloednieuwe installateur zo blijft. Doordat er steeds plotseling periodes ontstaan waarin vakmensen in de techniek hard nodig zijn voor een grootschalige transitie, ontstaat de angst dat er tussen deze drukke periodes veel mensen zonder werk zitten. Die angst is ongegrond volgens Verhagen. Er is immers altijd genoeg werk in de technische branche.

Subsidies
Verhagen stelt dat er beter gecommuniceerd moet worden dat de technische sector veel langer booming blijft dan slechts tijdens de energietransitie. “We hebben zicht nodig op de continuïteit in het werk. Het lijkt nu met pieken en dalen te gaan. Toch is er altijd werk.”

Wat er verder nodig is voor een succesvolle transitie? Verhagen: “Regie, duidelijkheid, continuïteit en schaal in de uitvoering.” Pepers voegt daar bestuurlijke doorzettingsmacht en investeringskracht aan toe. “Zorg niet dat je geld weghaalt en subsidies teruggeeft. Zo behoud je namelijk geen gezonden geldstroom.”  

Op 7 juli 2021 vond de webinar 'De transitie van de warmtebranche' online plaats. Stichting Warmtenetwerk organiseert met regelmaat webinars en informatieve sessies via hun online platform.