Techniek Nederland aan De Jonge: 'Voorkom onnodige doden door koolmonoxide'

07.06.2022 Kenneth Nwosu

Techniek Nederland aan De Jonge:

Zeven jaar geleden werd een een alarmerend rapport uitgebracht over de koolmonoxiderisico's van cv-ketels. Ondanks inspanningen van Techniek Nederland geldt er nog steeds geen verplichting tot het inschakelen van een gecertificeerd bedrijf voor werk aan een cv-ketel. 

"Ondeugdelijke gastoestellen zijn levensgevaarlijk. Er zijn nog ieder jaar slachtoffers te betreuren door CO-vergiftiging. Het kan zo niet langer", aldus voorzitter Doekle Terpstra

De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteerde in 2015 een zorgwekkend rapport over het aantal ongelukken met koolmonoxide. Een groot deel daarvan zou veroorzaakt zijn door ondeugdelijke installatie van cv-ketels. De raad adviseerde invoering van een verplichte erkenningsregeling. Uiteindelijk koos het kabinet destijds voor een wettelijk certificeringsstelsel. 

Gasketelwet
Per brief verzoekt Terpstra de minister om daadkracht te tonen: "Op 1 januari 2023 moet de volledige invoering van de Gasketelwet een feit zijn, inclusief handhaving en publieksvoorlichting.”

Duidelijkheid over de certificeringsregeling en certificerende instellingen waardoor installateurs weten waaraan ze toe zijn. Techniek Nederland werkt al jaren ter ondersteuning van de Gasketelwet die het mogelijk moet maken. In plaats van harde invoering van de wet jaren geleden, geldt een verplichtingsvrije overgangsperiode en werd volledige invoering steeds uitgesteld. 

De Gasketelwet zou vergezeld worden door een publiekscampagne over het keurmerk CO-Vrij. Deze campagne komt er niet, zo laat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties weten. Volgens Terpstra is zo’n campagne niet optioneel, maar noodzakelijk om "mensen bewust te maken van de risico’s én van de nieuwe regels.”

'Beperk de verkoop van cv-ketels'
Techniek Nederland ziet zelf graag ook vereisten rondom de verkoop van cv-ketels in plaats van de huidige vrije verkoop. Verkoop zou alleen mogelijk moeten zijn aan wettelijk gecertificeerde en deskundige bedrijven. "Als ondeskundige bedrijven of particulieren met cv-ketels aan de slag gaan, brengt dat grote risico’s met zich mee. Een beperking op de verkoop is een extra slot op de deur”, aldus Terpstra.

Geen handhaving
Zorgen zijn er ook over eventuele handhaving van de Gasketelwet, of het gebrek daaraan. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft laten weten dat het handhaving van de verplichtingen uit de wet niet als een prioriteit voor gemeenten ziet. Terpstra wijst er in dit kader op dat zonder adequate handhaving wettelijke certificering niet het gewenste effect op de veiligheid heeft.