Technische opleiding moet financieel aantrekkelijker om transitie te laten slagen

15.02.2021 Joyce Beuken

Technische opleiding moet financieel aantrekkelijker om transitie te laten slagen

Het personeelstekort in de techniekbranche loopt steeds verder op. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, pleit voor een financiële stimulatie voor techniekstudenten, omdat de energietransitie anders tegen de paal loopt.

Dat banen in de technische sector voor het oprapen liggen is inmiddels een bekend probleem. Doekle Terpstra stelt nu echter dat de energietransitie mogelijk in gevaar zou kunnen komen door het personeelstekort. Volgens Terpstra is een financiële prikkel de oplossing voor dit probleem. Hij spreekt onder meer van bonussen en vrijstelling van collegegeld op technische opleidingen als oplossing in een gesprek met het Financieel Dagblad. Het aankomende nieuwe kabinet moet volgens Terpstra garanderen dat er budget beschikbaar wordt gesteld voor een stimuleringsfonds voor technisch middelbaar beroepsonderwijs.

Transitie vergt meer vakmensen

Momenteel hebben we te maken met een personeelstekort van 20.000 mensen. Als de energietransitie op gang komt kan dit tekort binnen enkele jaren verdubbelen. De schaarste maakt de banen financieel aantrekkelijk. “Er wordt bijna altijd boven cao-niveau betaald’, stelt Terpsta. Verduurzaming staat hoog op de prioriteitenlijst. Goede isolatie, ventilatie en warmtepompen zijn in trek, maar de installatie is niet iets wat de thuisklusser gedaan krijgt.

Vergroening aantrekkelijk

De energietransitie en alle bijbehorende innovaties maken de branche bovendien aantrekkelijker, iets wat het vakgebied nodig heeft. Volgens Terpstra zijn we er redelijk in geslaagd de beeldvorming rond techniek te laten kantelen. “Het is, mede door de toepassing van informatietechnologie, niet zo ouderwets meer als vijftien jaar terug.” De sector heeft op het gebied van aantrekkelijkheid baat bij de bijdrage die geleverd kan worden aan vergroening.

De boodschap van Terpstra slaat in eerste instantie enkel op de technische sector, maar reikt hierna verder dan dat: baankansen moeten volgens hem meewegen bij de financiering van verschillende onderwijsvormen. “Ik wil niet tomen aan de keuzevrijheid, maar laten we op zijn minst het gesprek aangaan over het idee om opleidingen met meer baankansen meer geld te geven.”