TNO werkt aan een breed toepasbare warmtepomp

25.02.2022 Joyce Beuken

TNO werkt aan een breed toepasbare warmtepomp

TNO doet onderzoek naar een breed inzetbaar warmtepompsysteem. De pomp moet uit restwarmte stoom van 100 tot 200 graden Celsius kunnen maken, schrijft K&L.

De afgelopen tien jaar telde TNO zeven projecten waarbij onderzoek gedaan werd naar een marktvriendelijke compressiewarmtepomp. In drie programma’s die momenteel nog lopen staat de ontwikkeling van breed toepasbare technologie met relatief lage investeringskosten centraal.

Terugverdientijd omlaag
De belangstelling voor industriële warmtepompen neemt snel toe. “Het algehele streven is om de terugverdientijd van de warmtepomp onder de vijf jaar te krijgen”, vertelt Soledad van Eijk, business developer industrial heat technologies bij TNO.

“200 euro per kilowatt thermisch vermogen is een generiek doel, maar het kan per toepassing anders uitpakken. We hebben immers ook te maken met de kosten voor integratie van de warmtepomp in het proces, en die zijn sterk afhankelijk van de productieomgeving. De terugverdientijd van industriële warmtepompen wordt bovendien sterk bepaald door de gas- en elektriciteitsprijzen en de verhouding daartussen, en ook de CO2-emissiekosten hebben grote invloed.”

Standaardiseren
De warmtepompen in de drie projecten die momenteel lopen, Kickstart, Low CapEx en FUSE, moeten uiteindelijk zoveel mogelijk uit standaardcomponenten worden samengesteld. “In eerste instantie kunnen bij demoprojecten waar nodig custom-componenten worden gebruikt”, vertelt Van Eijk.

“Maar uiteindelijk moet het voor de industrie financieel haalbaar zijn om in te zetten op grote warmtepompprojecten. Om de doelstelling van lagere investeringskosten te realiseren, moet het ontwerp van deze machines zoveel mogelijk worden gestandaardiseerd en moeten ze uiteindelijk seriematig worden geproduceerd.”