Tonzon onderzocht effectiviteit met warmtecamera

17.02.2022 Joyce Beuken

Tonzon onderzocht effectiviteit met warmtecamera

Vloerverwarming wordt vaak geprezen als een duurzame oplossing. Maar met vloerverwarming alleen ben je er nog niet. Toch is niet elke partij zich daarvan bewust. Ton Willemsen, directeur van Tonzon, nam het heft in eigen hand, en ging met een warmtebeeldcamera op pad om te laten zien welke steken men nog laat vallen op het gebied van vloerverwarming.

Over zijn bevindingen schreef hij een blog. “Men roept dat vloerverwarming energiezuinig is, maar niet iedereen die het aanlegt ziet zijn energieverbruik afnemen”, begint Willemsen.

Kostenplaatje
Volgens Willemsen stuurt het energielabel de mensen de verkeerde kant op. “Vloerisolatie bij een vloer met vloerverwarming bespaart volgens het label nauwelijks energie terwijl je met het isoleren van een onverwarmde vliering juist gigantisch veel energie zou besparen. In werkelijkheid is het precies andersom.”

Warmtebeeldcamera
De ondernemer uit Twente ging met een warmtebeeldcamera op pad. Hij maakte een ronde langs verschillende woningen in het Oosten die gebruik maken van vloerverwarming om onderlinge vergelijking te kunnen maken. Willemsen bezocht vier woningen op dezelfde dag zodat de buitentemperatuur niet kon afwijken.

Er werd onder meer een nieuwbouwhuis bezocht. Ondanks dat het om een relatief nieuw huis ging, klaagden de bewoners dat de gasrekening hoog was en het comfort matig. Willemsen mocht onderzoeken wat er aan de hand was. “De bewoners hadden een kleed liggen. Ik liet zien dat het onder het kleed het warmst was. Ik hoopte dat de bewoners voor vloerisolatie zouden gaan kiezen, maar nu halen ze het kleed ’s winters weg”, lacht Willemsen.  

Sturing
Willemsen toonde aan dat het in een aantal gevallen onder de vloer warmer is dan er boven. Zijn vermoeden werd bevestigd: “De verwarming in de vloer straalt naar de bodem van de kruipruimte en de koude funderingsmuren.” Willemsen hoopt hiermee te benadrukken dat er wat maatregelen gepaard zouden moeten gaan met vloerverwarming. “Ik zeg niet dat vloerverwarming op zichzelf niet goed is, maar je hebt wel zeer goede vloerisolatie nodig om de warmte naar boven te kunnen sturen.”