Trots zijn op Nederlandse ontwikkelingen en producenten

07.05.2024 Rob Verbrugge Directeur Verbrugge Klimaat Advies

Trots zijn op Nederlandse ontwikkelingen en producenten

Warmtepompen zijn hot, dat kan niemand ontgaan zijn. Het doet mij herinneren aan de vorige omwenteling, die van conventioneel staande en vr-ketels naar het alom geprezen hr-ketel tijdperk. Beide omwentelingen starten stroef en duurde jaren voordat de predikanten het geloof tot in detail over de discipelen vol overgave hadden uitgestort. Maar na die stroeve start was en is er geen weg meer terug. Bij aanvang van het hoog rendement tijdperk ging het eerst om enkele aanbieders alvorens de slapende fabrikanten in de gaten kregen dat er iets gaande was. Op het hoogtepunt had Nederland zo’n goede tien en vooral Nederlandse fabrikanten. Partijen die uit eigen vernuft in Nederland ontwikkelde en gefabriceerde producten aanboden.

Hoe anders is dat met warmtepompen. Ik wilde voor u een volledige opsomming geven van de keuzestress die consumenten nu ervaren, wanneer men wil overgaan naar een warmtepomp. Mijn oprechte excuses, ik heb het niet gered. Bij het doorlopen van de ISDE-meldcodelijst ben ik gestopt bij letter A. Ik telde toen reeds 27 warmtepomp aanbieders.

Volgens welingelichte bronnen gaat het totale aantal reeds over de tweehonderd verschillende warmtepompaanbieders. In tegenstelling tot hr-ketels zijn dit helaas voornamelijk buitenlands ontwikkelde en geproduceerde producten. Slechts enkele hebben een echte Nederlandse identiteit.

Deze partijen zijn de Nederlandse pareltjes van het warmtepomptijdperk. Niet de schreeuwlelijke die bijna claimen  warmtepompen te hebben uitgevonden. Hun predikanten hebben belang u te laten geloven dat hybride de heilige graal is en dat terwijl sommigen niet heel lang geleden nog op de beurzen waarschuwde voor die vreselijke warmtepompen.

Jammer dat de Vincent van Itho Daalderop een stevige valse start maakt. Ik had hier graag wat positieve aandacht gegeven aan deze echte Nederlandse ontwikkeling. Alhoewel ook deze partij ondertussen alweer in buitenlandse handen is. Soms hebben echt onderscheidende partijen zelf niet in de gaten dat ze goud in handen hebben.

De bouw van Nederlandse nieuwbouwwoningen geeft een alsmaar lager transmissieverlies. Daarnaast veranderen de bouwmaterialen steeds vaker in hout. De gemiddelde nieuwbouwwoning kan echt toe met een hele kleine warmtepomp (1 tot 3 thermische kilowatt) en zeer zeker de woningen in de sociale huursector.

Dat kan met warmtepompen zonder buitenunit. Bovendien geeft deze in Nederland ontwikkelde warmtepomp ook de mogelijkheid er een super slimme balans ventilatieunit aan te koppelen of te gaan voor de superslimme ventilatieoplossing van StralendWARM. Het gaat hier om het puur Nederlandse Inventum met de warmtepomp Modul-Air.

Ook bij ontwikkelen van hr-ketels waren wij Nederlanders slimmer dan die buitenlanders en waarom bij warmtepompen niet. Zo zag ik in mijn woonplaats een eerste project met Startblock-woningen. Kleine volledig houten woningen voor een á twee personen met buiten individueel opgestelde buitenunits van lucht-water-warmtepompen. Vrijwel zeker met veel te veel vermogen.

Bovendien geen gezicht wat betreft het aanzicht. Maar wellicht geldt ook hier, ze zagen door de warmtepompen het bos niet meer. Stop je oren eens dicht voor de schreeuwers en kijk eens wat verder dan wat het dogmatische geloof je wilt laten geloven. Kies gewoon eens voor slimme Nederlandse producten.