Twee keer meer SDE++ subsidie aangevraagd dan beschikbaar
30.10.2023 Brendan Hadden

Er zijn 1.970 subsidieaanvragen ingediend voor de SDE++ in 2023 voor een totaalbedrag van ongeveer 16,3 miljard euro. Demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat het de hoogste claim ooit was voor de SDE++ en dat het laat zien dat Nederland volop bezig is met verduurzaming.
De SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) is bedoelt voor bedrijven en andere organisaties die grootschalig hernieuwbare energie willen opwekken of CO2-uitstoot willen verminderen.
Het kabinet stelde in 2023 een budget van 8 miljard euro beschikbaar voor dergelijke projecten, waarmee het dus niet in alle aanvragen gaat kunnen voorzien. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat de aanvragen beoordelen en zal in het eerste kwartaal van 2024 bekend maken wat er uit hun beoordeling volgt.
Veruit de meeste aanvragen naar aantal waren voor PV op daken, waarvoor 1203 aanvragen werden ingediend. Die aanvragen tellen op tot een bedrag van 687 miljoen euro. Het grootste bedrag is aangevraagd voor projecten die CO2 afvangen en opslaan of gebruiken (CCS en CCU). De 23 aanvragen die in deze categorie werden ingediend waren gezamenlijk goed voor een bedrag van 7,5 miljard euro.
Veel warmteprojecten in de pijplijn
De SDE++ kent normaliter subsidie toe op basis van de werkelijke hoeveelheid hernieuwbare energie die een project opwekt, of de hoeveelheid CO2-emissies die het voorkomt. Dit jaar was de eerste keer dat er met de zogeheten ‘hekjes’ gewerkt werd. Dit houdt in dat voor de domeinen moleculen, lagetemperatuurwarmte en hogetemperatuurwarmte elk 750 miljoen was gereserveerd. Voor elk van die domeinen is die beschikking flink overschreden en zal dus moeten blijken hoeveel er kan worden toegekend.
Voor lagetemperatuurwarmte werden in totaal 191 aanvragen gedaan, voor een bedrag van 2,4 miljard. De populairste techniek qua aantallen was bij uitstek de lucht-water-warmtepomp, waarvoor 113 partijen een aanvraag indienden. Qua bedrag werd het meeste gevraagd voor diepe geothermie (794 miljoen), gevolgd door de lucht-water-warmtepomp (732 miljoen) en geothermie met warmtepomp (606 miljoen).
Bij hogetemperatuurwarmte waren er slechts 35 totale aanvragen, maar werd het budget van 750 miljoen ‘binnen de hekjes’ alsnog ruimschoots overschreden, met een totaal aangevraagd budget van 1,7 miljard. Zowel qua aanvragen (31) als qua bedrag (1,65 miljard) komt dit vrijwel helemaal op de rekening van de elektroboiler te staan.
Jetten schrijft in de brief dat aanvragen die buiten de hekjes vallen mee zullen doen in het generieke budget. Daar moeten ze concurreren met projecten in de domeinen elektriciteit en CCS/CCU, die over het algemeen goedkopere resultaten leveren en dus eerder subsidie toegekend krijgen.