Twee wijken gaan 'oefenen' met verwarmen op waterstof

18.03.2021 Simone Tresoor

Twee wijken gaan

Overheden en diverse partijen uit de sector hebben onlangs de afspraak ‘H2-wijken: Naar praktische toepassing van waterstof als warmtevoorziening in woonwijken' gesloten, staat te lezen in een persbericht van de Rijksoverheid.

In deze deal gaan de partijen bekijken hoe waterstof veilig en duurzaam kan worden ingezet voor verwarming in de gebouwde omgeving. Dit doen ze als eerste bij de wijk Erflanden in Hoogeveen en het dorp Stad aan ’t Haringvliet op Goeree-Overflakkee. Hier worden, net als bij andere proeftuinwijken, inzicht en ervaring opgedaan over het gebruik van waterstof in de gebouwde omgeving.

Green Deal H2-wijken doen praktijkervaring op met waterstof

Waterstof is tot 2030 nog niet beschikbaar in de gebouwde omgeving, en na 2030 is het onzeker of groene waterstof voldoende voorradig en betaalbaar is om in de gebouwde omgeving toe te passen. Toch is in het Klimaatakkoord afgesproken om tijdig en op kleine schaal praktijkervaring op te doen met waterstof in de gebouwde omgeving. De Green Deal H2-Wijken vloeit voort uit deze afspraak.

Ten eerste zullen bestaande knelpunten in kaart worden gebracht en gaat men mogelijke oplossingen bedenken op basis van de kennis die de partijen inbrengen. De resultaten van deze inventarisatie zullen laten zien of er in 2025 met de uitvoering van de eerste leerprojecten kan worden gestart. Tijdens de proef zullen de twee proefgemeenten hun ervaringen met elkaar delen.

Bewoners zijn sceptisch

Toch wordt er vanuit de bewoners van de wijk Erflanden in Hoogeveen sceptisch gereageerd. RTV Drenthe meldt dat het draagvlak voor waterstofverwarming klein lijkt. Men is bang dat het te kostbaar gaat worden en vraagt zich af of de 4,4 miljoen subsidie wel genoeg is. “Wat zijn de kosten per woning?" was de meeste voorkomende vraag van de onlangs gehouden informatieavond.

De subsidie van 4,4 miljoen wordt ingezet voor het betaalbaar maken van de aanschaf van waterstof-ketels. Apparaten zoals gasmeters, cv-ketels, kookplaten en gasleidingen moeten vervangen of gecontroleerd worden. Waterstof kost voor de consument nog steeds meer dan aardgas. Daarom wordt de subsidie ook gebruikt om bewoners in de meerkosten van de waterstof tegemoet te komen.

Recent onderzoek van het International Council on Clean Transportation laat zien dat waterstofboilers dubbel zoveel kosten als warmtepompen. Zij concluderen dat luchtwarmtepompen veruit de meest kosteneffectieve, koolstofarme systemen zijn om woningen te verwarmen.