Warmtepompen veel goedkoper dan waterstof voor verwarming EU-woningen

12.03.2021 Joyce Beuken

Warmtepompen veel goedkoper dan waterstof voor verwarming EU-woningen

Waterstofboilers zouden EU-huizen dubbel zoveel kosten als warmtepompen, schat het International Council on Clean Transportation. Luchtwarmtepompen zijn bovendien veruit de meest kosteneffectieve, koolstofarme systemen om Europese woningen te verwarmen.

De energiefactuur van een huishouden wordt ongeveer gehalveerd wanneer men gebruikt maakt van een luchtwarmtepomp in plaats van een waterstofboiler, zo blijkt uit onderzoek van de International Council on Clean Transportation (ICCT). De ICCT-studie vmengt zich in dat debat met een analyse die suggereert dat zelfs als de aardgaskosten 50 procent lager en de prijzen voor hernieuwbare elektriciteit 50 procent hoger zouden liggen, warmtepompen nog steeds de beste optie zouden zijn voor het verwarmen van woningen in termen van bedrijfskosten, in vergelijking met technologieën die op groene waterstof werken.

50% goedkoper

Inclusief installatie-, onderhouds- en elektriciteitsrekeningen zouden warmtepompen volgens de ondezoekers ongeveer 579 euro per jaar kosten voor het gemiddelde eengezinshuishouden in de EU, terwijl de totale gemiddelde kosten voor een waterstofboiler zouden uitkomen op ongeveer 1271 euro per jaar.

Bovendien bleken warmtepompen efficiënter te zijn dan waterstofboilers, omdat ze hoofdzakelijk warmte overdragen in plaats van opwekken. In de studie wordt geschat dat warmtepompen ongeveer drie tot zes keer energie-efficiënter zouden zijn dan hernieuwbare waterstofboilers in EU-huizen, als gevolg van efficiëntieverliezen bij de productie, de opslag en het vervoer van groene waterstof.

Broeikasgasintensiteit nul

Hybride warmtepompen die gebruik maken van "een beperkte hoeveelheid" groene waterstof in een hulpboiler bleken volgens de studie het op één na meest kosteneffectieve koolstofarme verwarmingstraject te zijn, met een prijs die ongeveer 30 tot 40 procent lager ligt dan die van een pure waterstofboiler.

"Ons onderzoek toont duidelijk aan dat het gebruik van hernieuwbare elektriciteit rechtstreeks in luchtwarmtepompen een goedkopere en praktischere strategie is voor het koolstofvrij maken van residentiële verwarming dan het gebruik van waterstof in boilers," stelt Chelsea Baldino, onderzoeker bij de ICCT en co-auteur van het rapport. "Het is praktischer omdat het een broeikasgasintensiteit van bijna nul heeft en efficiënter dan alle trajecten waarbij waterstof wordt gebruikt. Wanneer waterstof wordt gebruikt voor verwarming, kan er alleen een broeikasgasvrije route gerealiseerd worden als er gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare elektriciteit."

Koolstofvrij

In de studie wordt benadrukt dat energie-efficiëntiemaatregelen om de vraag naar verwarming te verminderen een kosteneffectievere strategie zouden zijn om broeikasgasreducties te bereiken dan welke van de beoordeelde koolstofarme verwarmingsopties dan ook, met inbegrip van warmtepompen en waterstofboilers.

Er wordt ook gewaarschuwd dat het gebruik van waterstof uit aardgascentrales die zijn uitgerust met koolstofafvang en -opslag (CCS) "verwarming niet volledig koolstofvrij zal maken vanwege aardgaslekkage stroomopwaarts en inefficiënties bij het afvangen van koolstof". Het gebruik van wind- en zonne-energie voor de aandrijving van warmtepompen en elektrolyse voor de productie van groene waterstof "zou volledig koolstofvrij zijn", zo wordt benadrukt.

De EU wil wereldleider worden op het gebied van de productie van hernieuwbare waterstof en werkt momenteel aan een waterstofstrategie voor het continent. De productie van waterstof is volgens hen benodigd voor verschillende doeleinden, waaronder vervoer, verwarming en energieopslag.