23.02.2021 | Nieuws Joyce Beuken
Een gasgestookte warmtepomp van het Twentse bedrijf Cooll is in een jaren ’60 woning geplaatst om de functionaliteit te kunnen testen. De vervanger van de CV won de wedstrijd ‘Warmtewissel’ van Brabantse woningbouwverenigingen.
Cooll, het bedrijf achter de pomp, is een spin-off van de Technische Universiteit Twente. Er is zo’n tien jaar aan de innovatie gewerkt.
30% gasbesparing
De zogeheten adsorptiewarmtepomp heeft dezelfde cyclus als een elektrische warmtepomp. De compressor van de warmtepomp van Cooll wordt echter niet elektrisch aangedreven, maar door warmte die ontstaan door gas te verbranden. De testwoning in Uden zal hiermee naar verwachting 30% gas besparen na een volledig seizoen te hebben gedraaid.
De innovatie wordt gereedgemaakt voor aandrijving door biogas en waterstof, zodat de installatie uiteindelijk kan worden uitgefaseerd. De pomp heeft een aantal voordelen. Zo is er geen buitendeel of grondboring nodig en is de compressor stil, doordat deze geen bewegende delen bevat.
Prestatiemeting
Op Installatie.nl wordt omschreven hoe de pomp werkt. Het model in Uden bevat sensoren en apparatuur om de prestaties te kunnen meten. Een praktijktest moet uitwijzen hoe de pomp functioneert in een woonhuis en waar zich ruimte voor verbetering bevindt. Aan de hand van deze pilot moet een definitief model worden bepaald. In 2023 wil Cooll het apparaat op de markt uitbrengen.
ACM onderzoekt op kantoren Eneco, Essent en Vattenfall
Europa gaat staatssteunstrijd aan met VS en China
Aantal gasafsluitingen gedaald in 2022
Linthorst en HoCoSto bundelen krachten voor de energietransitie
Het Actieplan Groene en Digitale Banen pakt het technisch personeelstekort structureel aan
Kabinet presenteert Actieplan groene banen: meer banen in de groene techniek
Topsector Energie
Regionaal Energieloket
Techniek Nederland
Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!