Van gas naar warmtepomp, Intergas beweegt soepel mee

18.01.2021 Anje Hoogland

Van gas naar warmtepomp, Intergas beweegt soepel mee

De verwarmingsmarkt is de afgelopen jaren ongekend veranderd. Daar waar eerst nog drie grote bedrijven over waren gebleven die onze HR-ketels leverden, zijn er nu alleen al honderden leveranciers van warmtepompen. ‘Van het gas af’ brengt dus nogal wat beweging in gang. Maar Intergas, een van de drie grote bedrijven, beweegt door haar ruimte voor opleiding, haar gedrevenheid zelf de touwtjes in handen te houden en haar tikje anarchistische karakter moeiteloos mee.

CTO Peter Cool (helaas uitgesproken met een O-klank) legt uit hoe. “Nederland heeft een sterke maakindustrie wat ketels betreft. Hier werd aardgas gevonden en is de industrie ontstaan. In de jaren 80 gingen wij als eerste ter wereld over naar HR-ketels. Die zijn wij toen ook gaan maken. De truc is dat je moet blijven meebewegen. Eigenlijk lijkt een warmtepomp ook best veel op een warmteketel. Het is een samenstelling van mechanische onderdelen, elektronica en software. Als je daar een beetje verstand van hebt kun je vrij snel met veel apparaten overweg.”

Het heft in eigen hand

Hij vervolgt: “Tegenwoordig zit overal een digitale laag tussen. Je hebt dan als bedrijf een keuze. Koop je dat in of maak je dat zelf? We zien dat bijna iedereen in de branche ervoor heeft gekozen om gebruik te maken van de cloud van een grote IT-leverancier . Wij zijn een andere weg ingeslagen door het zelf te maken. Als je het afneemt bij een ander heb je alleen maar kosten en ben je net zo afhankelijk van je leverancier als een junk van zijn dealer. Want je hebt hun product nou eenmaal nodig. Dat willen wij niet. Want alleen door het zelf in handen te nemen kunnen wij het verschil maken.”

Dat was niet altijd zo. Toen Cool twintig jaar geleden werd aangesteld werden er bij Intergas alleen nog mechanische onderdelen gebouwd, en werd er gelast en gesoldeerd. De software werd ingekocht. Cool wilde daar verandering in brengen, maar er was geen ruimte om daar tien man voor aan te nemen. Dus zocht hij het talent binnen de organisatie zelf. “Een van onze beste softwaremannen is een MTS’er Werktuigbouwkunde. Ik heb mensen bij elkaar verzameld waarvan ik wist dat ze thuis al knutselden. Die voerden brommers op, konden computers hacken, of hadden een eigen zender. Ik neem dat soort mensen nog steeds het liefst aan. Natuurlijk wil ik graag mensen die heel goed zijn in het vinden van oplossingen vanuit de wis- en natuurkunde. Maar het liefst hebben ze een opleiding gevolgd én thuis al geknutseld. Mensen die in schuurtje creëren zijn vaak een beetje anarchisten. Die kan ik goed gebruiken. Je moet je natuurlijk wel gedragen, maar ik heb ook niks met rangen.”

“Goede mensen hebben geen leiding nodig, maar doelen.”

Cool ziet dan ook liever dat mensen hem gewoon alleen met zijn naam introduceren dan als CTO. “Ik ben anti hiërarchie. Dat anarchistische is heel Nederlands.” Maar levert dat dan geen problemen op met de Amerikanen die Intergas in juni 2019 hebben overgenomen? “Het is inderdaad een uitdaging. Maar wij willen absoluut onze eigen formule, eigen bron en eigen community in stand houden. We proberen dat zelfs uit te bouwen in Amerika, maar zoals het nieuws ook laat zien zijn de verschillen in de VS groter dan hier. Dat is ook hoe ik het ervaar.”

Wat Cool hen duidelijk wil maken is dat hiërarchie niet tot innovatie leidt. “Dat zie je in Azië waar mensen vaak worden onderdrukt. De bevolking is heel gehoorzaam en komt misschien tot perfectie van een product. Maar de echte innovaties komen uit het wilde westen, zoals silicon valley.”

Hoe vrijer, hoe beter

Hij geeft de 35 mensen die bij Intergas op Research & Development werken daarom het liefst zoveel mogelijk vrijheid. “Werken in compartimenten is killing. Dan gaan de baasjes de strijd met elkaar aan. Dat werkt enorm verstikkend. Goede mensen hebben geen leiding nodig, maar doelen. Met belemmeringen kun je niet creëren. Hoe vrijer ze zijn, hoe beter het gaat. Onze community is als een goed voetbalteam. Samen dekken ze een breed spectrum en halen ze er veel meer uit dan in hun eentje. Ik vind samen met hen oplossingen creëren is het mooiste wat er is!”

Het team dat hij ooit bij elkaar sprokkelde binnen het bedrijf heeft zich ontzettend snel ontwikkeld. “Ze leerden van elkaar, maar ook van verstandig samenwerken met mensen van buitenaf. Dat doen we nog steeds. We wisselen nu bijvoorbeeld kennis uit met een start up uit Deventer. Je moet daar goede afspraken over maken en netjes mee omgaan. Alle partijen moeten er op kennisniveau en economisch beter van worden. Je werkt dus samen aan een creatie, leert van elkaar en gaat daarna weer ieder je eigen weg.”

Scholing

Het team bestaat inmiddels ook uit mensen die bijvoorbeeld van de Universiteiten Twente en Groningen komen. De medewerkers krijgen binnen het bedrijf ook de kans zich verder te ontwikkelen. “Dat stimuleren we. Want opleiding is een opstapje naar meesterschap. De meesten hebben uit zichzelf al een aangeboren nieuwsgierigheid, maar sommige mensen hebben een duwtje nodig. Een enkele keer gaat ook een heel team op cursus. Bij warmtepompen is bijvoorbeeld heel veel regelgeving rondom F-gassen. Daar houden we onze afdelingen R&D en verkoop zo goed mogelijk van op de hoogte. Zo blijven we dus constant meegaan met veranderingen en innovaties”, sluit de gedreven CTO af.