Van het gas af? Dit is de DIY-oplossing van Herman Fiselier

10.05.2022 Kenneth Nwosu

Van het gas af? Dit is de DIY-oplossing van Herman Fiselier
©RTV Oost

Herman Fiselier legt het graag uit. Hij ontwikkelde zijn eigen verwarmingssysteem dat geen gebruik maakt van gas. Hij verving zijn cv-ketel met drie boilers en een regulerend controlekastje. Ondanks hoge gasprijzen probeert hij al vier jaar een partij te vinden die zijn vinding op de markt brengt. Zo vertelt hij aan RTV Oost. 

"Mijn droom is dat iedereen van het gas af kan, zonder hoge kosten en zonder eerst het hele huis te moeten verbouwen."

Drie boilers 
Twee boilers om het huis te verwarmen en een derde voor warm water uit de kraan. Het was voldoende om hun huis voortaan met elektriciteit te verwarmen in plaats van met gas. De investering was beperkt en de maandelijkse lasten bleven gelijk. En dat terwijl je van een optimaal geïsoleerd huis niet kunt spreken. Zo zijn er nog ramen met enkel glas en is de vloer niet geïsoleerd. 

Het huis wordt verwarmd door radiatoren zoals gebruikelijk voor een huis met centrale verwarming. Met hetzelfde gemak verander je de gewenste temperatuur. 

Wanneer de ene boiler water de leidingen instuurt, wordt het water in de andere verwarmd. Zo hoef je dus niet te schreeuwen dat je onder de douche staat wanneer je partner besluit de vaat te doen. 

Boiler beunhaas?
En toch staat de markt (nog) niet te popelen om het systeem van Fiselier commercieel beschikbaar te stellen aan anderen. 

"Blijkbaar is het niet genoeg bewijs als je het zelf in huis hebt. Het is een slecht-rendement-systeem zeggen ze”, aldus Fiselier. De opgebrachte warmte zou te veel energie kosten. Dat zou zich vertalen in een onrealistisch hoog stroomverbruik. 

Dat stroomverbruik is 10.000 kilowattuur. Voor het geval je je laatste jaarafrekening vergeten bent; dat is hoog. Vier keer zo hoog als het gemiddelde huishouden dat met gas wordt verwarmd, maar ook hoger dan huizen met een warmtepomp. 

"Maar daar zit wel alles bij in: de hele woning, de schuur met de werk- en de hobbyruimte. Het koken; echt alles zit daar bij in", zo verdedigt Fiselier. 

Kom van dat gas af
Fiselier ziet zijn oplossing als een mogelijk alternatief voor mensen die niet het budget hebben voor een warmtepomp, maar wel in de toekomst van het gas af moeten. 

De vraag is dan natuurlijk in hoeverre men over een x-aantal jaar van gebruik daadwerkelijk goedkoper uit is als het een kwestie is van een hogere investering nu versus hogere maandelijkse lasten later. 

Fiselier erkent hierin zijn eigen tekortkomingen. “Ik ben geen ondernemer”, zo stelt hij. Hij is dan ook op zoek naar zakelijke partners die hem helpen in de doorontwikkeling van zijn oplossing.