Vattenfall ontwikkelt warmtepomp voor oude woningen

18.11.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Vattenfall ontwikkelt warmtepomp voor oude woningen

Energieleverancier Vattenfall brengt volgend jaar een pomp op de markt die oudere woningen moet bedienen. De pomp zal water op hoge temperatuur leveren, zodat hangende radiatoren kunnen blijven hangen.

Met de toegankelijke pomp hoopt Vattenfall een brug te slaan tussen oude, slechter geïsoleerde woningen en de verduurzamingsslag. Volgens Vattenfall is een forse investering in vloer- of muurverwarming niet nodig voor het gebruik van de warmtepomp.

2,8 miljoen woningen zonder gas
Met de warmtepomp denkt Vattenfall mogelijk 2,8 miljoen woningen van het gas af te kunnen halen. Deze woningen vallen momenteel veelal buiten de boot voor veel verduurzamingsmaatregelen.

Een doorsnee warmtepomp gebruikt water van tussen de 35 en 55 graden Celsius. Samen met installatiebedrijf Feenstra ontwikkelde Vattenfall een pomp die het water opstookt tot 80 graden Celsius. Met deze temperatuur kunnen bestaande radiatoren blijven hangen, wat de overstap van gas naar elektrische verwarmen in prijs verlaagt.

Pomp meer als cv
Wouter Wolfswinkel, manager Business Development bij Vattenfall, zag dat de Nederlandse huizenmarkt meer behoefte heeft aan een warmtepomp die op een cv-ketel lijkt en bijvoorbeeld ook heet water om te douchen kon leveren. Met collega Ramon de Graaff van dochterbedrijf Feenstra werd uitvoerig geklust aan een model dat het waar kon maken.

Het resultaat is geen kleintje, geven de heren toe. De waterbuffer is 230 liter en omhuld door een dikke laag isolatiemateriaal om zoveel mogelijk warmte binnen te kunnen houden. Dankzij een stratificatiebuffer kan de pomp heet water leveren zonder alle stoppen te laten doorslaan. Het gemiddelde vermogen is 3 tot 6 kilowatt, maar het apparaat kan ook 11 kilowatt leveren.

Batterij
Het vat kan gezien worden als een warmtebatterij voor groene stroom, stelt Wolfswinkel. Als de zon schijnt wordt het vat met warmte geladen, bijvoorbeeld met behulp van eigen zonnepanelen. Het systeem is efficiënter dan een reguliere ketel stelt Vattenfall , maar gebruikt wel 20 tot 30 procent meer energie dan een doorsnee warmtepomp.

Vattenfallwarmtepompwarmtepompenisolatieaardgasvrijvan gas losfeenstra

Bedrijvenregister

Agenda

Training: F-gassen categorie 2 / warmtepompen

Logo Wasco
22 november 2021 - 23 december 2021
8.30 - 16.00 uur
Rotterdam - Ede

Wasco

Lees verder

Event: ‘Energietransitie: denken in de breedte én diepte!’

2 december 2021
13:30 - 16:30
online

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Webinar: AxiEco EC-ventilatoren van ebm-papst

Logo ebm-papst Benelux
9 december 2021
10.00-10.30 uur

ebm-papst Benelux

Lees verder

Training: Toekomstbestendig verwarmen met de HR-ketels van Vaillant

Logo Rensa Verwarming & Ventilatie
14 december 2021
19.00
Online

Rensa Verwarming & Ventilatie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu