Vattenfall ontwikkelt warmtepomp voor oude woningen

18.11.2021 Joyce Beuken

Vattenfall ontwikkelt warmtepomp voor oude woningen

Energieleverancier Vattenfall brengt volgend jaar een pomp op de markt die oudere woningen moet bedienen. De pomp zal water op hoge temperatuur leveren, zodat hangende radiatoren kunnen blijven hangen.

Met de toegankelijke pomp hoopt Vattenfall een brug te slaan tussen oude, slechter geïsoleerde woningen en de verduurzamingsslag. Volgens Vattenfall is een forse investering in vloer- of muurverwarming niet nodig voor het gebruik van de warmtepomp.

2,8 miljoen woningen zonder gas
Met de warmtepomp denkt Vattenfall mogelijk 2,8 miljoen woningen van het gas af te kunnen halen. Deze woningen vallen momenteel veelal buiten de boot voor veel verduurzamingsmaatregelen.

Een doorsnee warmtepomp gebruikt water van tussen de 35 en 55 graden Celsius. Samen met installatiebedrijf Feenstra ontwikkelde Vattenfall een pomp die het water opstookt tot 80 graden Celsius. Met deze temperatuur kunnen bestaande radiatoren blijven hangen, wat de overstap van gas naar elektrische verwarmen in prijs verlaagt.

Pomp meer als cv
Wouter Wolfswinkel, manager Business Development bij Vattenfall, zag dat de Nederlandse huizenmarkt meer behoefte heeft aan een warmtepomp die op een cv-ketel lijkt en bijvoorbeeld ook heet water om te douchen kon leveren. Met collega Ramon de Graaff van dochterbedrijf Feenstra werd uitvoerig geklust aan een model dat het waar kon maken.

Het resultaat is geen kleintje, geven de heren toe. De waterbuffer is 230 liter en omhuld door een dikke laag isolatiemateriaal om zoveel mogelijk warmte binnen te kunnen houden. Dankzij een stratificatiebuffer kan de pomp heet water leveren zonder alle stoppen te laten doorslaan. Het gemiddelde vermogen is 3 tot 6 kilowatt, maar het apparaat kan ook 11 kilowatt leveren.

Batterij
Het vat kan gezien worden als een warmtebatterij voor groene stroom, stelt Wolfswinkel. Als de zon schijnt wordt het vat met warmte geladen, bijvoorbeeld met behulp van eigen zonnepanelen. Het systeem is efficiënter dan een reguliere ketel stelt Vattenfall , maar gebruikt wel 20 tot 30 procent meer energie dan een doorsnee warmtepomp.