Vattenfall wil eerste Nederlandse E-boiler in Diemen bouwen

01.06.2021 Jan de Wit

Vattenfall wil eerste Nederlandse E-boiler in Diemen bouwen

Het besluit om de elektrische boiler in Diemen te gaan bouwen is nog niet definitief, die beslissing wordt medio 2022 genomen. Als de uitkomst positief is, kan de grote E-boiler in 2024 in gebruik genomen worden, dat meldt Warmtenetwerk.

In thuisland Zweden werkt Vattenfall al een kleine 30 jaar met E-boilers, maar in Nederland zou dit een primeur betekenen. De installatie moet water met groene stroom gaan verwarmen en opslaan of naar huishoudens en bedrijven transporteren.

“Oktober 2020 is de vergunning verleend en inmiddels is ook de SDE++-subsidie rond. Er kan een E-boiler van 150 MW komen in Diemen”, vertelt Michelle Poorte, projectmanager Heat Projects bij Vattenfall, aan Warmtenetwerk. “De E-boiler gaat alleen aan als de elektriciteitsmix duurzaam is, dus met veel stroom uit zon en wind. Inzetten op andere momenten zou juist slecht zijn voor de duurzaamheid van het warmtenet.”

Burgerlijke betrokkenheid
Hoewel de bijdrage vanuit zon en wind zal toenemen in de komende jaren, verwacht Vattenfall dat slechts 15 procent van de warmte duurzaam geleverd kan worden. Het bedrijf werkt ook aan de ontwikkeling van andere duurzame warmtebronnen, zoals geothermie, datacenterwarmte en aquathermie. “Vattenfall wil 100 procent duurzame warmte leveren in de regio Amsterdam in 2040,” zegt Alexander van Ofwegen, directeur Warmte en CFO Vattenfall Nederland.

Vattenfall had in eerste instantie een biomassacentrale willen bouwen in Diemen, maar liep tegen verzet vanuit omwonenden, actiegroepen en lokale politici. Het energiebedrijf zag daarom van het plan af. Topvrouw Anna Borg zegt tegenover NRC deze betrokkenheid tekenend te vinden voor de energietransitie. “Het is een zeldzaam fenomeen in onze geschiedenis dat je van zoveel partijen zoveel gezamenlijke inspanningen ziet. Van politici, bedrijven, maar ook van klanten.”

Sluisbuurt
Voor de toekomstige Sluisbuurt, een nieuwe wijk op Zeeburgereiland, veranderde Vattenfall eveneens zijn warmtestrategie. Het AD meldt dat de wijk aangesloten wordt op een WKO (warmte/koude-opslag) en een centrale warmtepomp. Dit besluit is genomen nadat milieuorganisatie Amsterdam Fossielvrij naar de rechter stapte.

De 1.700 woningen worden op een ondergrondse bron aangesloten die het water zal verwarmen tot ongeveer 30 graden, in plaats van 70 graden vanuit de stadsverwarming, wat het oorspronkelijke plan was. Vattenfall verwacht dat de warmtepomp 38 procent van de verwarming voor zijn rekening zal nemen en het warmtenet de overige 62 procent. Ten opzichte van alleen stadsverwarming levert dat volgens het AD een CO2-besparing op van 21 procent.