Ventileren tegen CO2 als de vogel tjilpt

09.06.2021 | Nieuws Simone Tresoor

Ventileren tegen CO2 als de vogel tjilpt

Vroeger namen mijnwerkers een kanarie mee naar hun werk. Als het beestje van zijn stokje viel was er stront aan de knikker en betekende het dat er zich gevaarlijke gassen aan het opstapelen waren. Wegwezen dus! Productontwikkelaars van de Universiteit Antwerpen hebben nu zijn moderne broer ontwikkeld.

Het apparaatje heet Tjilp en slaat alarm wanneer er te veel CO2 in de lucht hangt, valt te lezen in De Standaard. Hij is niet veel groter dan een sleutelhanger en het is de bedoeling dat je het kunt meenemen om ook buitenshuis de luchtkwaliteit te meten.

Tjilp slaat alarm!
In strijd tegen corona is ventilatie van groot belang. Dus als Tjilp alarm slaat is het tijd om de boel te luchten. Horeca en andere bedrijven investeren momenteel veel in CO2-meters, deze kleine sensor in de vorm van een vogeltje kunnen mensen overal mee naartoe nemen.

Maatschappelijk project
Wanneer een ruimte voldoende geventileerd is heeft Tjilp een groene kleur, bij dalend luchtkwaliteit wordt hij geel maar is er nog geen reden tot paniek. Blijft de luchtkwaliteit verslechteren dan kleurt hij oranje en geeft hij een waarschuwing. Nu is het tijd om de boel te luchten. Als Tjilp rood uitslaat en alarmerend roept is het tijd om de ruimte te luchten en te verlaten tot het CO2-niveau verbetert is. Tjilp is een maatschappelijk project en helaas niet te koop. Het apparaatje werkt op basis van een powerbank met USB-aansluiting en gaat zo enkele dagen mee.

 

tjilpuitvindingventilatieCO2Universiteit Antwerpen

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: “Een norm is geen wet”

22 juni 2021
19:00 - 20:00
online

Energie Consult Holland en knvvk & young cool

Lees verder

Webinar: Een preview op de Masterclass Warmtepompen voor de industrie

23 juni 2021
16:00 - 17:00
online

Werkgroep KANS / St. Post-HBO Koudetechniek / KWA Bedrijfsadviseurs

Lees verder

Webinar: Minicollege Transkritische CO2 systemen

24 juni 2021
11:00 - 12:00

Post-HBO Koudetechnie

Lees verder

Webinar: Later word ik: koelmonteur

25 juni 2021
9:30 - 10:30
online

NVKL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu