Vereniging Eigen Huis roept kabinet op tot meer financiële hulp voor ‘hybride warmtepompnorm’
05.05.2023 Jan de Wit

Het kabinet zou er met meer financiële hulp voor moeten zorgen dat alle huishoudens een hybride warmtepomp kunnen betalen, dat zegt Vereniging Eigen Huis in reactie op de uitgewerkte ‘hybride warmtepomp norm’. Vanaf 1 januari 2026 moet bij vervanging van de cv-ketel een efficiëntere verwarmingsinstallatie worden geïnstalleerd. In de praktijk betekent dit minimaal een hybride warmtepomp, en die zijn voor veel huishoudens nog te duur stelt belangenbehartiger Maud Weide.
Bij vervanging van de cv-ketel moet vanaf 2026 een duurzamer alternatief worden gekozen dat tenminste een hybride warmtepomp is. Later kan dan alsnog de overstap worden gemaakt naar een all-electric warmtepomp of een warmtenetaansluiting. Een laatste mogelijkheid is een cv-ketel die op groen gas draait in combinatie met een hybride warmtepomp.
Nieman Raadgevende Ingenieurs en W/E Adviseurs hebben, op verzoek van Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, onderzocht hoe de nieuwe energieprestatie-eis eruit zou moeten zien om ervoor te zorgen dat huishoudens bij vervanging van de cv-ketel over moeten stappen op een substantieel efficiënter alternatief.
Zij adviseren een energieprestatie-eis van 0,7 voor het systeem van ruimteverwarming, wat overeenkomt met een goed presterende hybride warmtepomp bij een goed ingeregeld verwarmingssysteem. “Ik zal dit advies in principe qua richting en ambitieniveau overnemen”, schrijft De Jonge.
“Het kabinet focust nu vooral op verplichten en te weinig op huiseigenaren de helpende hand bieden”, aldus Weide. Hoewel er subsidie kan worden aangevraagd voor een hybride warmtepomp blijft het een kostbaar apparaat.
Een hybride warmtepomp met bijbehorende cv-ketel kost volgens Vereniging Eigen Huis 8.000 tot 10.000 euro. Dat is overdreven. Zo biedt Engie bijvoorbeeld een hybride warmtepomp inclusief cv-ketel en installatie aan voor 4.700 tot 6.700 euro, exclusief subsidie van minimaal 1.500 euro.
Renteloze leningen blijven leningen
Huishoudens met een laag inkomen die niet in staat zijn om een dergelijk bedrag op te hoesten kunnen een lening zonder rente afsluiten bij het Nationaal Warmtefonds. Minister De Jonge laat onderzoeken of het aanvraagproces versoepeld kan worden om huishoudens sneller duidelijkheid te geven.
“Maar het blijft een lening, waardoor de kosten alsnog voor eigen rekening komen”, zegt Weide. “Wij zijn bang dat een verplichte warmtepomp voor sommige huiseigenaren een te zware financiële last is. Daarom roepen wij het kabinet op nader onderzoek te doen naar deze risico’s en extra financiële hulp. Denk aan verhoging van de subsidie.”
Meer duidelijkheid rondom de lucht-lucht-warmtepomp nodig
Vereniging Eigen Huis kan zich wel vinden in de uitzonderingen die het kabinet voorstelt voor appartementen, monumenten, utiliteitsbouw dat al aan de energiebesparingsplicht moet voldoen, huishoudens die de warmtepomp niet binnen zeven jaar kunnen terugverdienen en huishoudens die binnen tien jaar een warmtenetaansluiting kunnen krijgen.
Daarbij hoopt Weide dat het kabinet meer duidelijkheid gaat geven rondom de precieze eisen en regels voor de airco (lucht-lucht-warmtepomp) als verwarmingsinstallatie. “Wij roepen het kabinet op ervoor te zorgen dat de airco straks ook écht mag.”