Verplichte verduurzaming renovatie vanaf 1 februari 2022 van kracht

06.01.2022 Nina Groot

Verplichte verduurzaming renovatie vanaf 1 februari 2022 van kracht

Huiseigenaren die hun huizen renoveren, moeten vanaf 1 februari een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie genereren. Dit zal bijna zeker de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen betekenen, zo meldt Installatie.nl.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wijst in een brief een motie van de VVD af waarin de VVD aangeeft af te willen van deze verplichting. Als gevolg hiervan gaat de verplichte verduurzaming vanaf 1 februari 2022 van kracht.

Lees ook: Verplicht hernieuwbare energie opwekken bij ingrijpende renovaties, wat betekent dat?

Voorstel van de Renewable Energy Directive II
Het initiatief voor de verplichting van een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie komt voort uit een voorstel van de Renewable Energy Directive II van de Europese Unie.

Volgens Ollongren biedt het voorstel geen mogelijkheid om bepaalde huizen categorisch uit te zonderen. Als Nederland niet voldoet aan de richtlijn, zal het beboet worden. En dit wil de minister uiteraard vermijden.

Stap richting klimaatneutraal
Daarbij geeft Ollongren aan dat een renovatie het uitgelezen moment is om te starten met verduurzamen. Het streven is namelijk dat in 2050 de gebouwde omgeving van Nederland klimaatneutraal is.

En met het gegeven dat een ingrijpende renovatie gemiddeld eens in de dertig jaar plaats vindt, zou dit hét moment zijn om verduurzaming mee te nemen in een dergelijke renovatie.