Verstegen elektrificeert warmtevraag en wordt genomineerd voor EZK Energy Award 2022

14.12.2022 Jan de Wit

Verstegen elektrificeert warmtevraag en wordt genomineerd voor EZK Energy Award 2022
©Verstegen Spices & Sauces

Verstegen heeft al een gasloos kantoorpand, maar wil uiteindelijk klimaatpositief in alle supply chains worden. Het kantoor in Rotterdam kon van het gas af door een eigen windmolen, honderden zonnepanelen, meerdere warmtepompen en een elektrische boiler. Het leverde het bedrijf een nominatie op voor de EZK Energy Award 2022.

De jury beoordeelde Verstegen Spices & Sauces, De Noord-Hollandse Bierbrouwerij en Bakkerij Carl Siegert als meest inspirerende voorbeelden van verduurzaming van de energiehuishouding en bedrijfsvoering.

Verstegen heeft haar op gas ingerichte processen omgebouwd naar elektrisch waardoor het in 2023 bijna zonder gas kan opereren. De rest van de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd op het Indonesische eiland Sumatra. De verduurzamingsslag maakte het bedrijf in samenwerking met de netbeheerder en gemeente Rotterdam.

“We zijn al heel lang voornemens om klimaatambities te formuleren en dan kom je automatisch bij CO2-reductie en gasloos willen worden. Dan ga je nadenken hoe je dat gasproces nou kunt gaan elektrificeren, want onze ambitie is om zo snel mogelijk gasloos te worden”, aldus Marianne van Keep, Chief Sustainability Officer bij Verstegen.

“In ons kantoorpand zijn we al helemaal van het gas af, warmtepompen, maar in het proces is het natuurlijk veel ingewikkelder. We zijn over de hele wereld gaan kijken naar een elektrische ketel en we hebben er eentje gevonden. Uiteindelijk willen we zelfs klimaatpositief worden, ook in al onze supply chains over de hele wereld.”

Drie inspirerende voorbeelden
Familiebedrijf Bakkerij Carl Siegert bespaart flink op de energierekening met de zonnepanelen op het dak. 35 procent van de stroomvraag wordt gedekt door de eigen opwek en de restwarmte van de ovens wordt gebruikt om verschillende ruimtes in het pand te verwarmen. De overgebleven restpartijen brood worden bewaard voor het vee van een boer uit de directe omgeving. Ook nam het bedrijf andere energiebesparende maatregelen.

De Noord-Hollandse Bierbrouwerij heeft zijn productieproces circulair en zeer efficiënt ingericht. De brouwerij maakt slim gebruik van grondstoffen, zet lokale reststromen – zoals zaagsel en bierbostel – in als energiebron en bespaart zo op energie, grondstoffen en water.

Al deze duurzame acties leveren de bedrijven een nominatie op voor de EZK Energy Award 2022 op. Een prijs voor bedrijven die zich onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en, of het gebruik van hernieuwbare (duurzame) warmte.

"De drie genomineerden moeten andere bedrijven inspireren hun voorbeeld na te volgen", aldus de jury. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stelt de prijs beschikbaar. De uitreiking vindt plaats op 26 januari 2023 tijdens het evenement van het ministerie: Partners in energie-uitdagingen.