Vloerisolatie zou speerpunt tweede Nationaal Isolatieprogramma moeten zijn

28.06.2022 Ton Willemsen

Vloerisolatie zou speerpunt tweede Nationaal Isolatieprogramma moeten zijn

“Bij het verduurzamen zouden we moeten beginnen met hoogwaardig isoleren”, schrijft Simon Verduijn in de nieuwsbrief van Stroomversnelling van eind vorig jaar. TKI Urban Energy stelt in de Routekaart Na-isolatie dat, wanneer niet alles in één keer kan worden gedaan, er moet worden begonnen met het isoleren van de begane grondvloer.

Maar in het eerste Nationaal Isolatieprogramma is de vloerisolatie totaal vergeten. Gevolg? Een golf van schimmelproblemen onderin woningen. Zelfs overmatig ventileren blijkt geen oplossing voor dit bouwkundig probleem. En huisstofmijten telen wierig in vloerbedekkingen op niet geïsoleerde vloeren, ook wanneer het klapraampje permanent openstaat.

Vloerisolatie bespaart veel meer dan nu nog wordt aangenomen
Vloerisolatie zou dus het speerpunt moeten zijn van het tweede Nationaal Isolatieprogramma. Daarmee kan veel meer energie bespaard worden dan nu nog wordt aangenomen. De heersende opvatting dat warmte stijgt blijkt een fabeltje. Het is weliswaar juist dat warme lucht stijgt, maar warmte stroomt, net als bij water, van een hoger naar een lager niveau en het belangrijkste kanaal waarlangs warmte stroomt is straling.

Kruipruimte warmer dan woonkamer
Hierdoor zijn bij veel Nederlandse woningen met vloerverwarming de kruipruimtes nog warmer dan de woonkamer. Toch zou volgens de NTA 8800 het isoleren van de vloer in deze situaties nauwelijks energie besparen.

De verklaring hiervoor is misschien dat op Nederlandse universiteiten de misinformatie is verspreid dat warmtestraling alleen bij hogere temperaturen een rol van betekenis speelt, maar op kamertemperatuur te verwaarlozen zou zijn. Diverse universitair opgeleiden beweren althans op dit dwaalspoor te zijn gezet. In de praktijk worden bij geïsoleerde vloeren met vloerverwarming besparingen gevonden van 40 procent en meer wanneer vloerisolatie met een Rc-waarde groter dan 5 wordt toegepast.  

Woningen zonder vloerverwarming
Ook bij woningen zonder vloerverwarming wordt door vloerisolatie veel meer energie bespaard dan nu nog wordt aangenomen, zo blijkt in de praktijk. De meeropbrengst is vooral te danken aan de verkorting van het stookseizoen, de verkorting van de dagelijkse stooktijd en de verlaging van de gemiddelde binnentemperatuur dankzij de warmere vloer. En wanneer deze woningen naast vloerisolatie ook kiezen voor radiatorfolie, vensterbankfolie en, of bandagefolie voor het verbeteren van buisisolatie dan komen besparingen van 35 tot 40 procent binnen bereik.