Voorkomen is beter dan genezen

19.10.2021 William van Driel

Voorkomen is beter dan genezen

We kennen ze allemaal, de verhalen uit de media over het buitendeel van de warmtepomp die zo’n herrie maakt of misschien heb je zelf een buurman die helemaal trots is op zijn of haar warmtepomp maar jij zit met de decibels die om je oren vliegen of misschien is dit omgedraaid. Hoe dan ook, als er iets niet tof is, is het geluidsoverlast.

Wat is geluid? 
Als we het over geluid hebben praten we over geluidsvermogen en geluidsdrukniveau. Dit zijn twee verschillende waarden en beide staan ook nog eens in de specificaties vermeld van de warmtepomp fabrikanten. Wanneer moet je dan uitgaan van welke waarde?

Geluidsvermogen ‘dB’ is een eigenschap van een geluidbron en is onafhankelijk van afstand of akoestische omgeving. Geluidsdruk ‘dB(A)’ is het resultaat van een zeker geluidsvermogen, en is wél afhankelijk van afstand en omgevingsfactoren. Maar hoe weet je nu hoe hard een bepaald aantal dB(A) is?

Als we denken aan fluisteren bijvoorbeeld, dan hebben we het over 35 dB(A). Daggeluid is 45 dB(A). Voer je een gesprek dan is dat 60 dB(A). Hiermee willen we een idee geven van hoe hard een geluidsdruk niveau in de praktijk is.

Rekentool van de rijksoverheid
Om de situaties van de inleiding te voorkomen heeft de rijksoverheid een geluidseis in het leven geroepen. Dit betekent dat er een geluidsdrukniveau van 40 dB(A) gemeten mag worden op de erfgrens of te openen raam van 19:00 tot 7:00 en een geluidsdruk van 45 dB(A) gemeten mag worden op de erfgrens of te openen raam van 7:00 tot 19:00.

De tool geeft een goede indruk van waar je een unit vooral wel of juist niet moet plaatsen om geluidsoverlast te voorkomen. Bepaalde situaties die we voorheen gewend waren, bijvoorbeeld een unit op een schuur of tegen de schuur achterin de tuin, zullen we niet meer gaan zien tenzij er een geluidsomkasting heen zit. De rekentool is niet dé oplossing aangezien niet alle situaties even goed ingevoerd kunnen worden maar met de tool kan wel een hoop voorkomen worden.