Voormalig Ketelhuis TU Delft wordt aardgasvrije broedplaats

01.07.2021

Voormalig Ketelhuis TU Delft wordt aardgasvrije broedplaats

Het voormalig Ketelhuis op het terrein van TU Delft heeft een fikse verduurzamingsslag gemaakt. Het gebouw uit de jaren '60 voorzag lange tijd faculteitsgebouwen in de omgeving van energie. Inmiddels is de locatie een aardgasvrije broed- en werkplaats voor studenten, ondernemers, zzp’ers, start-ups en andere creatievelingen.

In een ver verleden voorzag het Ketelhuis faculteitsgebouwen in de omgeving van energie middels twee kolenbunkers. Met de jaren verdween de functie van het gebouwtje. Niemand zal toen verwacht hebben dat het jaren later de oorspronkelijke functie zou terugkrijgen in een iets andere vorm: een bron van energie, maar dan voor vakwerkers, stelt architect Rikkert van Bellen.

Kansen
Op het moment dat Van Bellen het pand voorgeschoteld kreeg, stond het al 30 jaar leeg. “De tand des tijds had ook echt wel zijn sporen nagelaten”, stelt hij. Dit gegeven bood volgens hem kansen om het in één keer goed aan te pakken, zodat het er weer 100 jaar tegenaan zou kunnen.

Van Bellen: “Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat we niet verder moeten gaan op de manier hoe we op dit moment omgaan met fossiele brandstoffen. Om het een gebouw van deze tijd te maken betekent dat je eigenlijk geen gebruik meer moet maken van fossiele brandstoffen. Dat hebben we hier gerealiseerd door het pand van het gas te halen en te verduurzamen tot all-electric rijksmonument.”

Isoleren en terugkeren
De vloer was in dusdanig slechte conditie dat hij in zijn geheel moest worden vernieuwd. Maar ook hierin werden kansen gezien. Van de gelegenheid werd gebruikgemaakt om goede vloerverwarming toe te passen. Alle pannen gingen van het dak zodat er een isolatielaag kon worden aangebracht. Hierna keerden de oorspronkelijke dakpannen terug.

Van Bellen vindt het bijzonder dat het pand meer dan 100 jaar de tijd heeft gehad om te worden wat het nu is. “Ik ben erg trots op het resultaat. Het gebouw is weer geschikt gemaakt voor de komende 100 jaar.”