Voorstel NVDE voor klimaatrijke rijksbegroting

25.06.2021 Jan de Wit

Voorstel NVDE voor klimaatrijke rijksbegroting

In het najaar behandelt zal het parlement de Rijksbegroting 2022 behandelen. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) pleit voor een stevig pakket dat de noodzakelijke sprong vooruit in het Klimaatplan mogelijk maakt. “De business case voor verduurzaming zal moeten worden verbeterd voor mensen en bedrijven.”

De Klimaatwet verplicht de regering extra maatregelen te nemen wanneer dit noodzakelijk blijkt. In 2021 vindt de eerste tweejaarlijkse rapportage plaats over het Klimaatplan. “Gezien de tussenstand in de Klimaat- en Energie-verkenning 2020 zullen extra maatregelen onontkoombaar zijn”, aldus de NVDE.

In haar notitie Voorstellen voor klimaatrijke rijksbegroting 2022 zet de NVDE de beschikbare middelen en concrete voorstellen om de transitie te versnellen op een rij.

De hoofdpunten
Allereerst ziet de NVDE dat er voldoende middelen beschikbaar zijn, ‘onder andere in Groeifonds, EU-fondsen en BIK’. Het Klimaatplan vraagt echter om een andere inzet. “De middelen moeten ‘groen’ ingezet worden. Eén miljard euro extra levert zo’n 5 megaton CO2-reductie op.”

De belangenvereniging ziet daarnaast een belangrijke prioriteit in de SDE++ voor duurzame warmte en er moeten snel beslissingen worden genomen over een pakket van elektrificatie, groene waterstof en energie-infrastructuur.

Op korte termijn is ook een demonstratie- en innovatieprogramma voor CO2-vrije flexibele elektriciteit en extra stimulering nodig volgens de NVDE voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving.

“Geef daarnaast extra inkomsten uit de ETS een transitiebestemming en zet fiscale vergroening in de energiebelasting en autofiscaliteit verder door.”

Ten slotte pleit de NVDE voor een werkgeversnormering voor nulemissie mobiliteit, en door bedrijven te verplichten om energiebesparende maatregelen te nemen die zich terugverdienen in zeven jaar in plaats van in vijf jaar.