Waar moet je over nadenken bij de aanschaf van een warmtepomp?

22.06.2023 Anne Agterbos

Waar moet je over nadenken bij de aanschaf van een warmtepomp?
©WOLF

Minister De jonge kondigde recent aan dat vanaf 2026 elke cv-ketel die aan vervanging toe is moet worden vervangen door een hybride warmtepomp. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een warmtepomp?

Om te beginnen moet je jezelf de vraag stellen of je huiseigenaar bent. Wanneer je huiseigenaar bent is de investering in een warmtepomp vaak meer rendabel.  Dat wil niet zeggen dat er geen optie zijn voor het installeren van een warmtepomp als huurder, maar het maakt zaken iets ingewikkelder. Je kan bijvoorbeeld vragen aan de huiseigenaar wat de mogelijkheden zijn,  of je kan een kleine mobiele versie van een warmtepomp installeren, wanneer je verhuist kan je deze warmtepomp weer meenemen.

Isolatie
Daarnaast is een warmtepomp een stuk efficiënter bij een goede isolatie. Het is belangrijk dat in het dak, spouwmuren én de vloer iets van isolatie zit, het liefst met een dikte van meer dan 5 centimeter in de spouwmuren en 13 centimeter onder de vloer en in het dak. Daarnaast moet je ramen met HR++-glas hebben voor een optimale werking van de warmtepomp.

Je kan de isolatie van je woning testen door de cv-ketel (niet de thermosstaat) op 50 graden Celsius in te stellen en te kijken of je huis vervolgens redelijk aangenaam warm blijft. De meeste huizen die tussen 1992 en 1999 gebouwd zijn, zijn redelijk goed geïsoleerd. Woningen die na 2009 zijn gebouwd hebben over het algemeen goede isolatie. Mocht je het zeker willen weten, kan je kan ook de zelfscan voor isolatie doen op de website van Milieu Centraal.

Ruimte
Daarnaast moet je je afvragen of ergenoeg ruimte beschikbaar is. Een hybride warmtepomp is ongeveer 30 bij 60 centimeter en moet naast je cv-ketel passen. Daarnaast moet er ergens plek zijn voor de buitenunit, bijvoorbeeld op het dak of aan de gevel.

Het investeren in een warmtepomp is vooral aantrekkelijk wanneer je langere tijd in hetzelfde huis blijft. Verwacht je nog maar twee jaar in je huis te blijven? Dan is het misschien minder aantrekkelijk om in een warmtepomp te investeren. Denk daarnaast ook na over de plek van de warmtepomp, en het geluid dat deze mogelijk met zich mee brengt.

Vervolgens is het slim om verschillende warmtepompen en verschillende installateurs te vergelijken. Zo krijg je een vollediger beeld over welke warmtepomp goed bij je huis en warmte/koude behoefte past. Er zijn verschillende vergelijkingswebsites die deze stap makkelijker maken.

Subsidies
Voor isolatie van je woning en voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Je kan bij meerdere maatregelen tot wel 30 procent van de investeringskosten vergoed krijgen aan de hand van verschillende subsidies, zoals de ISDE subsidie.