Warme winters en koele zomers met hybride wko’s met stadswarmte

24.08.2022 Simone Tresoor

Warme winters en koele zomers met hybride wko’s met stadswarmte

Dat de warmtetransitie nog steeds niet warmte- en koudetransitie wordt genoemd is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Iedereen is momenteel aan het minnen en plussen hoe het huis deze winter behaaglijk te krijgen is. De vraag naar warmtepompen gaat door het dak en de rekenmachines komen er aan te pas om de terugverdientijd met de huidige gasprijzen te berekenen.

Vreemd genoeg blijft die rekenmachine vaak in de la liggen als het gaat om de aanschaf van een systeem om te koelen. Bij koud slapen komt er een extra dekbed op het bed, maar slapen in de hitte lukt gewoon niet.

Vooral veel vraag bij nieuwbouw
Deze trend is uiteraard ook niet voorbijgegaan aan de projectontwikkelaars. Als er dan toch een stadswarmtenet wordt aangelegd, waarom hem dan niet meteen laten koelen? Want de zomers gaan er echt niet kouder op worden.

Een combinatie van koeling uit een wko met warmte uit een stadswarmtenet komt nog niet veel voor, maar daarin gaat snel verandering komen. Naar deze zogeheten hybride wko’s is vooral in nieuwbouwprojecten veel vraag. Dat is voor energieproducent en eigenaar van een aantal stadswarmtenetten in Nederland, Vattenfall, reden om er de komende jaren flink op in zetten, schrijft Stichting Warmtenetwerk.

Eén systeem voor warmte en koeling
In de hybride wko-variant koppelen ze het koelingssysteem aan het stadswarmtenet. Dat betekent dat er één afleverset is voor de vloerverwarming, waar er voorheen twee waren. Een ander verschil is dat bij een hybride wko wel een warmtepomp wordt ingezet; dat is overigens een grote collectieve warmtepomp dus niet individueel.

Een hybride wko-systeem met het stadswarmtenet haalt koeling uit de wko. De temperatuur van de warmte uit de wko wordt door de warmtepomp verhoogd om voor ruimteverwarming te gebruiken. Daarnaast wordt het stadswarmtenet gebruikt om de warmte uit warmtepomp, meestal rond de 45 graden Celsius, op te toppen naar tussen de 70 en 75 graden Celsius om in de woning op een veilige manier warm tapwater te maken en voor aanvullende warmtebehoefte in de winterperiode.

Leveringszekerheid
Dat stadswarmtenet wordt op deze hybride manier tevens duurzamer gebruikt. Steven Kerstel, projectmanager bij Vattenfall: “Het stadswarmtenet in bijvoorbeeld Amsterdam wordt al steeds duurzamer, van restwarmte uit de AEB en de industrie, en in de toekomst ook steeds meer restwarmte van datacenters. Met de voeding uit wko’s wordt het nog duurzamer, maar we weten ook dat solo-wko’s niet altijd heel efficiënt werken en niet altijd een goede mate van leveringszekerheid hebben. Met het stadswarmtenet hebben we die hoge efficiëntie en leveringszekerheid wel.”