Warmte uit carbon? Hoe werkt dat?

16.08.2021 Simone Tresoor

Warmte uit carbon? Hoe werkt dat?
Foto: Karbonik

Zes jaar geleden kwam een van de oprichters van Karbonik het product tegen waar het in dit artikel om draait. Tijdens een bezoek aan Turkije bleek dat ze daar de moskee verwarmen met carbon. Bij het op de vloer bidden is het natuurlijk fijn als de vloer warm is. Ook dat die vloer niet de hele dag ‘aan' hoeft te staan. Deze verwarmingsfolie zet je een kwartier voor de warmtevraag aan. Een idee dat werd meegenomen naar ons koude kikkerlandje en klaar is om landbreed uitgerold te worden.

Koen Klooster is een van de drie oprichters van Karbonik: “Het product heeft vele voordelen. Zo is er geen ruimte nodig voor een ketel en maakt het geen geluid. Het is superhandig bij renovatie, want het is dun en past altijd. Het product behoeft geen onderhoud want er beweegt niets en dus slijt er niets. Het gaat eindeloos lang mee. Wat wel een vereiste is: de isolatie van een pand moet op orde zijn.”

'Er is folie, Heat-Paint, Fleece en panelen'
“We zijn gestart op de particuliere markt, maar schalen nu op richting woningbouwcorporaties, aannemers en projectontwikkelaars”, vervolgt Klooster. “Karbonik is er in vier soorten: verwarmingsfolie voor vloer en plafond, Heat-Paint en Fleece voor wanden, en verwarmingspanelen voor plafonds. Het zijn stuk voor stuk hoogwaardige elektrische verwarmingssystemen die gebruik maken van infraroodverwarming op basis van carbon. Het is een natuurlijke en zeer comfortabele wijze van verwarmen met een laag energieverbruik.”

De verwarmingsfolie is een extreem dunne (<0,5 millimeter) elektrische verwarmingsfolie die snel en eenvoudig onder vrijwel alle vloerbedekking te installeren is. Door de zeer geringe dikte is het in veel gevallen niet nodig deuren en deurstijlen aan te passen. Verder hoort er een vloerthermostaat bij die ervoor waakt dat de vloer niet te warm wordt.

De Heat-Paint bereikt een temperatuur van ca. 42 graden
De verwarmingspanelen zijn een energie-efficiënte en comfortabele warmtebron met een warmtestraling die vrijwel direct na het inschakelen voelbaar en snel warm is. De panelen zijn heel geschikt voor het verwarmen van ruimtes waar men maar kortstondig verblijft.

De Heat-Paint is een warmte-gevende verf gebaseerd op koolstof en daarom zwart van kleur. Na het aanbrengen kan over de zwarte verf geschilderd, gestuct of getegeld worden. Ze kan op verschillende ondergronden worden aangebracht, tussen twee zeer dunne zelfklevende elektrodes.

Deze elektrodes worden aangesloten op een spanningsbron van 22-24 volt, waarna de verf de toegevoerde elektrische energie met meer dan 99,9 procent rendement omzet in warmte. De maximaal te bereiken temperatuur van de wand is ongeveer 42 graden. Als de verf onder spanning wordt gezet, emitteert ze infraroodstraling die niet zozeer de lucht in een ruimte, maar vooral de objecten (tafels, stoelen, mensen enzovoorts) comfortabel verwarmt.

Fleece is heel gebruiksvriendelijk
De nieuwste ster aan het Karbonik-firmament is de Fleece, die de Heat-Paint wellicht gaat vervangen in de toekomst. Het is namelijk Heat-Paint aangebracht op fleece. Zo wordt het een soort behang dat direct op de muur kan worden aangebracht. En dat scheelt veel tijd omdat je geen grondverf hoeft te gebruiken of vervolgens twee lagen verf hoeft aan te brengen. Ook heb je hierbij geen droogtijden meer.

En hoe zit het met de prijs? Klooster: “We kunnen de prijswedstrijd goed aan. Het is lager in aanschafkosten en verbruikt 30 tot 40 procent minder energie dan andere systemen. En je hebt dus geen onderhoudskosten.” 

Klooster weet het zeker: “We hebben een dijk van een product met vele voordelen. Ondanks het innovatieve karakter is er sprake van bewezen technologie met de potentie om een belangrijke bijdrage te leveren aan de energietransitie. Nu moet alleen iedereen het nog even leren kennen, zodat wij de wereld ermee kunnen verbeteren.”

Op dinsdag 28 september 15.45 uur, geeft Koen Klooster van Karbonik een seminar op Duurzaam Verwarmd, de grootste vakbeurs voor duurzame klimaattechnieken in de Benelux. Heb je al kaarten?