Warmtepompen op zonne-energie presteren beter dan op propaan

07.12.2021 Nina Groot

Warmtepompen op zonne-energie presteren beter dan op propaan

Een onderzoeksteam uit de Verenigde Staten en Zweden ontdekte dat, in vergelijking met propaan, een zonne-warmtepomp tot 20 procent kan besparen op prijzen en 30 procent op koolstofemissies, dat meldt PV magazine. Het onderzoeksteam ontdekte dat huiseigenaren tot 20 procent kunnen besparen door te kiezen voor de geëlektrificeerde oplossing.

De onderzoeksgroep omvat wetenschappers van de technologische universiteit van Michigan, in de Verenigde Staten en het KTH Royal Institute of Technology, in Zweden. Het model wordt beschreven in de studie Decarbonizing rural residential buildings in cold climates: A techno-economic analysis of heating electrification, gepubliceerd in Energy and Buildings.

De onderzoekers ontdekten dat warmtepompen met propaan al kostencompetitief zijn in afgelegen plaatsen in noordelijke klimaten, onafhankelijk van het feit of een PV-systeem is geïnstalleerd of niet. Het tweede niveau, waarin een warmtepomp op zonne-energie wordt gebruikt voor warmwaterproductie, bleek het meest kosteneffectieve alternatief te zijn, ervan uitgaande dat de kosten van de zonne-module in de toekomst zullen blijven vallen.

Volgens de berekeningen zouden huiseigenaren worden geconfronteerd met economische kosten van de levenscyclus wanneer warmtepompen een drop-in vervanging zijn. "Zelfs met 50 procent hogere kapitaalkosten dan de gemiddelde marktprijzen, compenseren de lagere operationele kosten van warmtepompen", aldus de onderzoekers. Zij benadrukken dat verwarmings-elektrificatieoplossingen zoals zonne-warmtepompen kosten kunnen verminderen met maximaal 20 procent en koolstofemissies met 30 procent.

Ze waarschuwden echter wél dat de conclusies strikt afhankelijk zijn van de elektriciteitsprijzen van de regio. Zo profiteren warmtepompen van lagere retailprijzen, maar schaden deze PV. Terwijl hogere verkoopprijzen PV helpen ondersteunen, zelfs wanneer de elektriciteitsprijzen lager zijn. Dit suggereert dat een afweging kan worden gemaakt met nutsvoorzieningen, waar verloren omzet van gedistribueerde PV meer dan wordt gecompenseerd door de toegenomen vraag van warmtepompen.