Warmtepompproject Qwark geeft Berlijn klimaatvriendelijke impuls

31.03.2021 Nicolien van Loon

Warmtepompproject Qwark geeft Berlijn klimaatvriendelijke impuls

Vattenfall Wärme Berlin AG en Siemens Energy hebben een overeenkomst ondertekent om een proef te doen met een grootschalige hoogtemperatuurwarmtepomp in Berlijn, meldt Euroheat & Power.

Project Qwark
Het project heet Qwark (het Duitse acroniem voor ‘koppeling van buurtverwarming, -energie en -koeling) en zal voor het eerst ingezet worden in de Potsdamer Platz-buurt, waarbij restwarmte en hernieuwbare energie gebruikt gaan worden om de buurt duurzaam te verwarmen.
Het project is gefinancierd door het Duitse ministerie voor economische zaken en energie. Het doel is om gedegen claims neer te zetten wat betreft het technische en economische potentieel van warmteopwekking door middel van grootschalige hoogtemperatuurwarmtepompen.

Restwarmte efficiënt benut
Op Potzdamer Platz staat sinds 1997 een koelingsinstallatie die betrouwbaar en efficiënt 12.000 kantoren, 1.000 woningen en vele culturele faciliteiten in de omgeving verkoelt. De restwarmte wordt op dit moment afgevoerd door middel van koelingstorens. Door de plaatsing van een warmtepomp, die gebruikt maakt van deze restwarmte, komt er een meer klimaatvriendelijke oplossing, waarbij verwarming, verkoeling en energie met elkaar samengaan. De verwachting is dat dit 55 GWh per jaar zal opleveren, met een jaarlijkse besparing van 6.500 ton CO2-uitstoot en 120.000 m³ aan koelingswater.
Dit nieuwe type grootschalige hoogtemperatuurwarmtepomp van Siemens Energy produceert een thermische capaciteit van bijna 8 MW, met de eigenschap dat deze fluctuerende temperaturen tussen 85°C  en 120°C  kan leveren in de buurtwarmtevoorziening, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden. Dit project is het eerste van zijn soort is dat onder echte omstandigheden getest wordt.

Klimaatdoelstellingen
“Als we de transitie naar een nieuwe energiemix in steden willen laten slagen en meer willen vertrouwen op het potentieel van hernieuwbare energiebronnen, dan moeten we goed kijken naar hoe verwarming, koeling en electriciteitsvoorziening bijeenkomen,” zegt Tanja Wielgoss, CEO van Vattenfall Wärme Berlin AG. “We zijn trots dat we de handen ineen konden slaan met Siemens Energy, om het systeem van onze koelingsinstallatie, dat al meer dan twintig jaar de Potzdamer Platz-buurt van koeling voorziet, nog beter te kunnen maken met de integratie van deze grootschalige hoogtemperatuurwarmtepomp.”
“Het terugdringen van de CO2-uitstoot in onze warmtevoorziening is een cruciale voorwaarde om de doelstellingen van het klimaatverdrag van Parijs te succesvol te behalen,” zegt Jochen Eickholt, bestuurslid bij Siemens Energy. “Grootschalige warmtepompen kunnen een belangrijke rol spelen in het transformeren van ons verwarmingssysteem op de middellange of lange termijn. Wij zijn erg te spreken over de samenwerking met Vattenfall om een impuls te geven aan de warmtetransitie in Berlijn en om deze wellicht essentiele technologie als eerste te kunnen testen.”