Warmtepompsubsidies definitief omlaag vanaf 1 januari

12.11.2024 Jan de Wit

Warmtepompsubsidies definitief omlaag vanaf 1 januari
©Nefit Bosch

De subsidiehoogte van de bijdrage aan warmtepompen vanuit de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) 2025, Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE) en Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) wordt definitief verlaagd. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de subsidie meer dan 30 procent van de gemiddelde investeringskosten bedraagt.

Het startbedrag voor een lucht-waterwarmtepomp, met een nu verplichte energie-efficiëntieklasse van A++ of hoger en een thermisch vermogen van 1 tot en met 70 kilowatt, wordt verlaagd van 2.100 naar 1.250 euro. Het bonusbedrag voor warmtepompen met energielabel A+++ is daarnaast verlaagd van 225 naar 200 euro.

Het bedrag per kilowatt wordt dan weer verhoogd van 150 naar 225 euro. Het startbedrag en het bedrag per kilowatt voor een grond-water-warmtepomp en een water-water-warmtepomp, met een thermisch vermogen van 10 tot en met 70 kilowatt, blijven onveranderd, maar gaan ook alleen gelden voor de warmtepompen die behoren tot de energie-efficiëntieklasse A++ of hoger.

“De correctie omlaag van kleine (hybride) warmtepompen met honderden euro’s per warmtepomp komt ons als fors over. Gezien de gevoeligheid van de markt verwachten we een opleving van de verkoop in het vierde kwartaal van dit jaar (die reeds gaande is), gevolgd door een terugval begin 2025. Temeer daar het kabinet de eerder voorgenomen normering bij gasketel-renovatie, die minimaal een hybride warmtepomp verplichten zou, niet doorzet”, aldus de Vereniging Warmtepompen.

“We zijn tevreden met de overgangsregeling die ervoor zorgt dat warmtepompen die in 2024 zijn gekocht, nog steeds in aanmerking komen voor de subsidiebedragen van 2024, ook als ze pas na 1 januari 2025 worden geïnstalleerd.”