Wat is de route naar vakmanschap?

29.09.2021 Simone Tresoor

Wat is de route naar vakmanschap?

Tijdens de beurs Duurzaam Verwarmd (28 tot en met 30 september) geven verschillende mensen met verstand van zaken hun kennis door tijdens de vele seminars. Dinsdag 28 september was het woord aan Remco Pakker, projectmanager bij Wij Techniek. Hij lichtte toe wat een vakman een vakman maakt, hoe je vakman blijft en wat de route daarheen is.

Waarom is het borgen van vakmanschap in de installatietechniek zo belangrijk? Er is een woud aan diploma’s, kwalificaties en certificaten. Daarbij komt dat beroepen voortdurend aan verandering onderhevig zijn. Dat is erg ondoorzichtig. Welke kant moet een vakman op? Welke diploma’s moet hij halen en waar kan hij daarvoor terecht?

Vakmanschaproutes PV, warmtepompen en warmtenetten
Pakker: “De vakbekwaamheidscommissie, met onder andere mensen van Wij Techniek en InstallQ, maken de weg naar vakbekwaamheid duidelijker door een structuur te maken. Dit is belangrijk want anders heeft een diploma geen betekenis. Het moet voor de vakman evident zijn waar hij staat, welke richting hij op moet en welke ontwikkelmogelijkheden hij heeft.”

Zo heeft de vakbekwaamheidscommissie bijvoorbeeld per functie omschreven wat de vakman moet kunnen en welke diploma’s of certificaten vereist zijn. Er worden ook examens ontwikkeld. Aan deze ‘tafel’ zitten expertgroepen die focussen op de inhoud. Zo zijn ze momenteel bezig met vakmanschapsroutes in PV, warmtepompen en warmtenetten.”

Verschillende kwalificaties
Een vakman kan zijn vaardigheden op verschillende manieren ontwikkelen. Er zijn formele kwalificaties - zoals de initiële MBO-opleiding-, maar er zijn ook branchekwalificaties. Deze vakbekwaamheidsbewijzen, toetsen en certificaten worden uitgegeven door bepaalde branche-organisaties. En dan zijn er als laatste overig verworven competenties zoals werkervaring, door derden gevalideerde competenties en diverse opleidingen.

Pakker: “Wij hebben een toegankelijk platform gemaakt waarin een eenduidige definitie van vakmanschap staat en welke diploma’s daarbij noodzakelijk zijn. Hier kan de vakman zijn vaardigheden aantoonbaar maken. Ook wordt het hier voor de klant inzichtelijk of hij iemand aanneemt die vakbekwaam is.”

App Vakpaspoort Techniek
Dat platform is het Centraal Register Techniek en dit register is gekoppeld aan de smartphoneapp Vakpaspoort Techniek. Op deze app staan alle diploma’s en certificaten van de vakman. Dit kan bekeken worden door de vakman zelf, maar ook opdrachtgevers kunnen hier zoeken naar gecertificeerde bedrijven. Zodra je de app opent geeft dit inzicht in alle gekoppelde systemen.

“Op deze manier wordt scholing veel toegankelijker voor alle partijen”, beweert Pakker. “De vakman weet waar hij aan toe is. Er is meer samenhang, omdat duidelijk is wat er gebeurt in het onderwijs, de route ernaar toe en daarna. We kunnen het hele traject ontsluiten en zien bijvoorbeeld goed wat voor kwaliteit de opleiders leveren. Het is een grote stap in de richting van het centraal registreren van alles wat een goed vakman maakt en daar draait het om!”