Wat moet er gebeuren voor de landelijke uitrol van de warmtepomp?

27.08.2021 Simone Tresoor

Wat moet er gebeuren voor de landelijke uitrol van de warmtepomp?

Tijdens de Warmtepomp Business Day, op 8 september in Bimhuis Amsterdam, spreken er diverse experts over de kansen en uitdagingen in de warmtesector. Een van hen is Roy Roessink,  programmamanager warmtepompen bij Enpuls, onderdeel van de Enexis-groep. Hij bespreekt wat er nodig is om de massale uitrol van de warmtepomp tot een succes te maken.

Roessink: “De warmtepomp gaat een belangrijke rol spelen in de energietransitie en zal de komende jaren grootschalig worden toegepast. Dit gaat een grote impact hebben op onze elektriciteitsnetten, vandaar dat wij de ontwikkelingen nauwgezet volgen en begeleiden. Wij onderzoeken de manier waarop de warmtepomp het beste in het energiesysteem kan worden ingepast om de druk op het elektriciteitsnetwerk beheersbaar te houden.”

'Hoe kunnen we na de schaalvergroting voorkomen dat er problemen ontstaan?'
“Wij zijn met Enpuls betrokken bij veel initiatieven en we zien de uitdagingen”, vervolgt hij. “Dat gaat verder dan alleen de belasting van het elektriciteitsnet. Het heeft ook alles te maken met de impact bij het verduurzamen van een woning, hoe woningbouwcorporaties ermee omgaan en in welke wijken er problemen kunnen gaan ontstaan. Ook is belangrijk wat momenteel de acceptatie van marktpartijen, woningeigenaren en uiteraard de installateur is.”

Roessink vervolgt: “De eerste uitdaging is schaalvergroting te realiseren om de Klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen. En hoe kunnen we, als die schaalvergroting eenmaal daar is, voorkomen dat er andere problemen ontstaan? Het slim inzetten van de warmtepomp is een voorwaarde voor een  beheersbare uitrol. Veel maatschappelijke kosten kunnen bijvoorbeeld voorkomen worden als ons energiesysteem flexibeler wordt. De hele keten is nodig om dit voor elkaar te krijgen en op brancheniveau worden daar momenteel plannen voor gemaakt.”

De impact van de warmtepomp in een groter geheel
“Het verhaal wat ik tijdens de Business Day vertel is voor het hele speelveld rond duurzame warmte: van de klant, de installateur, de beleidsmaker en de energieleverancier tot de dienstverleners die een flexibel energiesysteem moeten faciliteren. Ik wil deze partijen meegeven waar het spanningsveld zit en wat er nodig is om het energiesysteem duurzaam verder te ontwikkelen. Het gaat momenteel vooral over aantallen en dat er groei moet komen, maar uiteindelijk gaat het over het hele systeem. Ik vraag dan ook graag aandacht voor de impact van de warmtepomp in een groter geheel en wat en wie er nodig zijn om deze keten én het energiesysteem gezond te houden.” 

“Stel dat in een straat veel huishoudens overgaan op een warmtepomp en de belasting van het elektriciteitsnet daardoor toeneemt. Dan is het de moeite waard het energiesysteem zo in te richten dat het voor bewoners loont de warmtepomp in te zetten als de belasting van het elektriciteitsnet dit toestaat. Daarvoor zijn nu nog onvoldoende prijsprikkels en daarnaast zijn de kosten van het flexibel inzetten van een warmtepomp nog te hoog. Er moet een goede balans tussen kosten en baten komen. Alleen op die manier ontstaat er een betrouwbaar en duurzaam warmtesysteem voor iedereen”, aldus Roessink.

Informatie Warmtepomp Business Day
Tijdens de Warmtepomp Business Day op 8 september in Bimhuis Amsterdam presenteert onderzoeksbureau Dutch New Energy Research het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2021. Het Trendrapport geeft de meest essentiële cijfers, ontkracht de mythes en schetst de toekomst van duurzaam verwarmen. De Warmtepomp Business Day is dé plek om je te laten bijpraten over alle kansen en uitdagingen van de Nederlandse warmtesector en je contacten aan te halen met iedereen die er toe doet.

Bent u fabrikant, distributeur, projectontwikkelaar, verzekeraar of installateur? Bestel dan nu je ticket (€ 275) om de rest van de B2B-waardeketen te ontmoeten of lees verder voor ons volledige programma.

Enpuls is een jonge organisatie die zich richt op versnelling van de energietransitie en het mede richting geven aan het energiedebat. Ze helpen lokale energieambities waar te maken en dat doen ze vanuit een maatschappelijke invalshoek. Ze richten zich op initiatieven die de markt niet vanzelf oppakt. Ze onderzoeken, lobby’en en ontwikkelen concepten en proberen haalbare initiatieven te ontplooien door barrières weg te nemen. Enpuls is onderdeel van de Enexis-groep.