Waterpompen?

12.04.2022 Khing Go

Waterpompen?

Woningcorporaties zijn dé startmotor van het klimaatakkoord. Als verhuurder van 30 procent van de Nederlandse woningvoorraad kunnen zij in één klap grote impact maken op de verduurzaming van huurwoningen, zo is het idee. Maar er zijn ook nog ruim vier miljoen particuliere huiseigenaren die de komende twintig jaar op een of andere manier ‘van het gas af gaan’. 

Hoewel in de ons omringende landen juist wordt overgeschakeld op gas, stuurt ons  klimaatakkoord sterk aan op het elektrificeren van woningen. Deze ambitie krijgt nu de wind mee door de explosief stijgende aardgasprijzen.

De transitie naar aardgasvrije woningen vereist een lange adem
Door onze importafhankelijkheid van aardgas en de belastingschuif van Samsom: ‘maak aardgas duurder dan elektra’, zien we bij zowel de particuliere huiseigenaar als bij de verhuurder een enorme belangstelling voor het verruilen van de vertrouwde gasketel voor een elektrisch alternatief. Dus een warmtepomp of een hybride variant daarvan. Naast de bekende technische randvoorwaarden zijn er ook nog wel wat andere kanttekeningen te plaatsen.

Zo vereist de transitie naar aardgasvrije woningen een lange adem, en daarmee visie op toekomstbestendige woningen, uitvoeringsplanning en afstemming met alle partijen die te maken hebben met de grootschalige omschakeling van aardgas naar elektra.

We hebben te maken met tweemaal zoveel woningen
Anders dan de energietransitie in de jaren zestig hebben we nu te maken met meer dan tweemaal zoveel woningen én vele keuzemogelijkheden om over te stappen naar duurzame warmte.

Dit maakt de transitieopgave enorm complex. Corporaties willen graag hun rol als startmotor pakken, maar worden geconfronteerd door beperkte middelen (verhuurderheffing), keuzestress (welke techniek) en afhankelijkheid van gemeenten (warmtevisie).

Goede voorlichting, aantrekkelijke financiering en centrale regie zijn nodig
En dan hebben we nog de 4 miljoen overige opdrachtgevers, de eigen huisbezitters dus. Die zijn nog relatief onbekend met het fenomeen warmtepomp, die in de mainstream media vaak misduid wordt als waterpomp! Dat helpt ook niet echt mee om de juiste beeld te creëren. Daarnaast is de hoge aanschafprijs, weliswaar nu zwaar gesubsidieerd, een hoge drempel om over te schakelen op all-electric verwarmen. Goede voorlichting, aantrekkelijke financieringsarrangementen en vooral centrale regie zullen de warmtetransitie een kickstart en perspectief moeten geven.  

Hoewel we thans aan het prille begin van de grootste verbouwing van Nederland staan is één ding zeker. De leveranciers van warmtepompen en installateurs gaan gouden tijden tegemoet. Want als het aan het nieuwe kabinet ligt zal en moet Nederland van het gas af……