Wereldprimeur met infraroodverwarming op waterstof

20.03.2023 Simone Tresoor

Wereldprimeur met infraroodverwarming op waterstof
©Schwank

Op de ISH in Frankfurt weet je niet waar je kijken moet als het om duurzame warmte gaat. Warmte365 sprak er met Pascal Ruhnke, export manager bij Schwank, die eind dit jaar op de markt komen met een efficiënt infraroodverwarmingssysteem dat voor 100 procent op waterstof draait.

“De nieuwe geniumSchwank is een mijlpaal in de ontwikkeling van verwarming voor de industrie. Het biedt bedrijven de vrijheid een systeem te kiezen dat met de tijd meegroeit. Ze zijn namelijk te gebruiken met verschillende soorten gas en binnenkort dus ook op waterstof. Dat is uniek in de wereld”, vertelt Ruhnke.

Voor hallen hoger dan vier meter
Schwank is expert in innovatieve halverwarming en -koeling geschikt voor het klimatiseren van bedrijfshallen, logistiek en distributiecentra. Hallen boven de vier meter hoogte zijn de voornaamste doelgroep. Bij dit soort ruimtes is verwarmen met infrarood het efficientste. Tot nu toe waren de systemen van Schwank gasgestookt, maar dat gaat veranderen.

Binnenkort is er dus een mogelijkheid deze bedrijfspanden te verwarmen met 100 procent waterstof als de totaaloplossing in industriële klimaatsystemen voor de toekomst. Ruhnke: “Schwank staat erom bekend de efficiëntste infraroodverwarming voor deze objecten te maken. Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken.”

In de pole position van de ontwikkeling
“Deze ontwikkeling met waterstof laat ons in de pole position van de ontwikkeling staan. Dat voelt goed aan, en we kunnen het zeker aan, maar het brengt ook een zekere verantwoordelijkheid met zich mee. Maar daar zijn we klaar voor bij Schwank.”

De systemen zijn er overigens in de lengte van 3,9 tot 12,9 meter en zijn beschikbaar in verschillende klassen tussen de 15 en 50 kilowatt. De mogelijkheid voor multi-gas te kunnen kiezen is prettig voor bedrijven die zich nog moeten buigen over welk soort gas voor hen het aantrekkelijkste is. GeniumSchwank is de enige infraroodverwarming waar je kunt kiezen tussen waterstof, aardgas of LPG. Dit vereist dan alleen nog een conversie naargelang de gewenste gassoort.

Ruhnke: “De industrie en hun bedrijfspanden staan aan de vooravond van grote veranderingen in verwarming maar ook in koelen en ventilatie. De gebouwen worden steeds dichter, dan moet de ventilatie ook op orde zijn. Daar kunnen ze ook voor bij ons terecht.”