Wetsvoorstel warmtetransitie in gebouwde omgeving open voor consultatie

17.12.2021 Jan de Wit

Wetsvoorstel warmtetransitie in gebouwde omgeving open voor consultatie

Het Rijk heeft het wetsvoorstel gemeentelijke instrumenten warmtetransitie in consultatie gebracht. Dit biedt gemeenten de mogelijkheid om te regelen welke wijken op termijn overstappen op een duurzaam alternatief voor aardgas.

Gemeenten kunnen met het wetsvoorstel zelf keuzes voor een duurzaam alternatief voor aardgas maken. Er komt geen verplichting om mee te doen aan een collectief warmtenet. Een gemeente kan bij een goed en betaalbaar duurzaam alternatief bepalen dat de netbeheerder geen aardgas meer mag transporteren naar een wijk.

Dit mag een gemeente niet zomaar doen. Er moet een ruime overgangstermijn aan vooraf gaan zodat woning- en gebouweigenaren zich kunnen voorbereiden. Met het wetsvoorstel wordt tegemoet gekomen aan de wens van veel gemeenten om zelf te kunnen bepalen welke warmteoplossing per wijk het meest geschikt is.

Alle betrokken partijen kunnen tot en met 26 januari 2022 hun visie op het wetsvoorstel geven. De reacties zullen worden verwerkt door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken en Klimaat, waarna het volgende kabinet het voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd zal worden.