Whiskystokerij destilleert met aquathermie

31.05.2021 Joyce Beuken

Whiskystokerij destilleert met aquathermie

De Japanse brouwer Shin Group maakte bekend een whiskystokerij te zullen bouwen. Voor de distillatie zal aquathermische warmte uit het nabijgelegen Kanose-gebied worden gebruikt.

Er zullen twee distilleertoestellen worden geïnstalleerd en de whisky wordt straks gemaakt met behulp van de warmte van warmwaterbronnen. De Shin Group ontwikkelt ook een methode om afval van de bierproductie als voeding te gebruiken voor vee. Er moet nog wel worden gezocht naar een geschikte plaats waar het vee kan grazen.

In juni 2021 zal met Aga Town een contract worden gesloten voor de aan- en verkoop van faciliteiten. De bouw van de distilleerderij zal in augustus beginnen en rond de herfst moet deze al in gebruik worden genomen. Naar verwachting zal de eerste whisky zes maanden tot een jaar later worden verscheept. De brouwer wil 16.000 flessen per maand produceren, waarvan het grootste deel naar het buitenland zal worden geëxporteerd.

Wereldwijde primeur
De temperatuur van de geothermische bron van Akayu is 59,5 graden. Deze wordt verwarmd tot bijna 80 graden voor de distillatie. De brouwer maakt gebruik van propaangas voor de distillatie.

Ken Usami, voorzitter van de Niigata Brouwerij, legt de keuze om aquathermie in te zetten uit: “Liefhebbers van whisky zijn geïnteresseerd in het verhaal achter een whisky en de productie ervan. Distilleren met behulp van de warmte van warmwaterbronnen in Aga Town is ook wereldwijd interessant en kan veel aandacht verwachten, wat weer goede reclame betekent.”

De burgemeester van Aga verheugt zich op de komst van de stokerij. “Het zal leiden tot een nieuw gebruik van warmwaterbronnen en het benutten van ongebruikte faciliteiten."