WKO triplet Warmtepomp monobron

01.10.2021 Simone Tresoor

WKO triplet Warmtepomp monobron

Het eerste WKO-systeem als triplet is dit jaar aangelegd in Zandvoort en bijna klaar voor ingebruikname. Hoe werkt het en zorgt deze innovatie daadwerkelijk voor lagere investeringskosten en een verbeterd rendement? Tijdens Duurzaam Verwarmd vertelde Wilmer Roest, specialist bodemenergie bij VHGM over het systeem.

Het grootste deel van het jaar kun je koelen of verwarmen met de neutrale bodemtemperatuur uit de bron. En als het echt koud is wordt er gebruik gemaakt van een extra bronbuis waar het warmere water inzit. Daarmee kan de onrendabele piek worden overwonnen. Het wordt de warmtepomp dan wat gemakkelijker gemaakt door het aanbieden van hogere temperatuur water en op die manier kan het gewenste piekvermogen geleverd worden.

Een enkel boorgat
De term WKO (Warmte Koude-opslag) monobron triplet warmtepomp heeft een logische opbouw. Het is een klassieke WKO die warmte en koude opslaat. Het systeem wordt aangelegd met een enkel boorgat en is dus een monobron. In het boorgat worden op drie verschillende dieptes bronfilters aangelegd. Dit totale systeem voedt vervolgens een warmtepomp.

In de orde van diepte, of je nu op 100 of 200 boort, speelt de warmte niet zo zeer een rol. De monobron zit op 100 tot 160 meter diep. De bovenste 100 meter wordt niet gebruikt, dat heeft te maken met de grondwatersamenstelling. Hier kunnen namelijk chemische reacties ontstaan die verstopping in het systeem kunnen veroorzaken. De tweede reden is een juridische, je mag namelijk geen water uit verschillende waterpakketten te mengen.

Bezuiniging van 40 procent
Met het formuleren van de energietransitie en klimaatdoelstellingen heeft de overheid aangegeven dat zij verwachten dat de investeringskosten van duurzame klimaatsystemen door schaalvergroting en standaardisatie verminderd zouden moeten kunnen worden met wel 40 procent.

De triplet zou moeten gaan zorgen voor een bezuiniging in investeringskosten van zo’n 40 procent. Deze bezuiniging zit hem in het aanleggen van een enkel boorgat, waardoor de investeringskosten ook lager zijn. Vervolgens kun je met een enkel systeem 2,5 keer zoveel verwarmend vermogen leveren. Twee behoorlijke pluspunten.

Gebruikerscomfort op de eerste plek
Het systeem in Zandvoort wordt momenteel in gebruik genomen. Het verwarmt en koelt een appartementencomplex bestaande uit twee woontorens. De grootste uitdaging is het inregelen en monitoren van het systeem. Daarna is de bedrijfsvoering aan de beurt. Op welk moment ga je koelen, wanneer ga je gebruik maken van het neutrale bronfilter en wanneer doe je een beroep op het maximale vermogen van het systeem bij extreme kou?

Roest: “Voor ons staat uiteraard het gebruikerscomfort op de eerste plek. Daarna komt de efficiëntie en duurzaamheid. Met de WKO Triplet Monobron heeft VHGM een innovatieve oplossing bedacht om met een beduidend lagere capaciteit en dus een lagere investering, dezelfde energievraag te kunnen leveren.

Van Harlingen Grondwater Management B.V. (VHGM) is een onafhankelijk ‘’praktijkgericht’’ ingenieursbureau gericht op advisering, ontwerp en begeleiding van bodemenergiesystemen wereldwijd.